Premiera filmului „LEAD FOR JUSTICE”
01.06.2024 | JURIDICE MOLDOVA

Toate cele 300 de locuri ale Cinematografului Odeon din centrul Chișinăului au fost rezervate din timp, pentru premiera de joi a filmului documentar „LEAD FOR JUSTICE”.

Proiecția a fost urmată de o discuție deschisă între public și protagoniști, moderată de Marina Mocanu. Au povestit despre film, justiție și dreptate: Nătălița Gavrilenco (profesor de discipline juridice), Constantin Chilian (judecător), Cristina Oglindă (avocat), Roman Porubin (procuror) și Pavel Cazacu (avocat de drepturile omului).

Documentarul „LEAD FOR JUSTICE” realizează o incursiune în viața personală și profesională a câtorva reprezentanți ai sistemului de justiție din Republica Moldova. Aparatul de filmat devine un martor tăcut și atent în viața acestora, reușind să surprindă într-o manieră naturală modul în care se desfășoară rutina zilnică a fiecărui personaj: drumul spre locul de muncă; interacțiunile și discuțiile cu colegi și clienții, ședințele lungi și obositoare, dar și provocările care de cele mai multe ori rămân neobservate publicului larg – sacrificarea timpului petrecut cu familia, arderea profesională, lacunele din sistem.

Filmul a fost lansat în luna aprilie, la București, în cadrul festivalului internațional One World Romania și este regizat de Ion Gnatiuc, fondator al HaiDoc Productions, o companie care se concentrează pe producția de proiecte independente de film documentar din Republica Moldova. Ion este absolvent a EAVE, ESoDoc și BDC Discoveries. Unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii ani în care Ion a luat parte a fost ca  producător local pentru serialul Netflix “Inside the World’s Toughest Prisons”.

„Ne-am dorit să facem un film despre fața umană a dreptății pentru a ajuta publicul larg să înțeleagă mai în profunzime cine sunt și cum gândesc tinerii judecători, profesori, avocați și procurori. Fiind documentar, nimic nu este regizat, tot ce veți vedea face parte din viețile de zi cu zi a celor cinci juriști. Ion Gnatiuc a investit peste un an și jumătate de muncă pentru cele 52 de minute de film și cred că ieșit un produs onest și viu de care societatea are nevoie!

Noi visăm să-l arătăm în proiecții speciale în instituții, festivaluri, facultăți sau licee, însoțit de o discuție cu protagoniști din film. Ne bucurăm de orice fel de propuneri și sperăm să ducem cât mai departe mesajul nostru pentru o justiție integră și transparentă” a declarat Doru Toma, unul dintre inițiatorii „LEAD FOR JUSTICE”.

Un produs al comunității de tineri juriști LEAD Moldova, cu sprijinul Ambasadei Canadei, prin Canada Fund for Local Initiatives și al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer.

Informații suplimentare sau datele următoarelor proiecții vor fi anunțate pe paginile LEAD Moldova de Facebook, Instagram sau LinkedIn.

Pentru detalii suplimentare:

Nătălița Gavrilenco

[email protected],  +373 68 78 79 27

Doru Toma

[email protected],  +40 722 254 522

 


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.