Comentariile sunt închise pentru Business Legal Bites No. 4/25, by MELNIC | BERCU

Business Legal Bites No. 4/25, by MELNIC | BERCU
01.04.2025 | Sorin Chirița

MELNIC | BERCU Legal Advisors își menține angajamentul de a oferi informații juridice esențiale pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova. În prezenta ediție, vă prezentăm principalele modificări legislative adoptate în luna februarie 2025 și impactul acestora asupra activității antreprenoriale.

Astăzi, la 1 aprilie 2025, a intrat în vigoare noul Cod funciar. Adoptarea acestei noi reglementări a fost determinată de faptul că, la momentul aprobării Codului funciar din 1991, scopul principal era gestionarea procesului de privatizare a terenurilor, însă de-a lungul anilor s-au conturat noi relații funciare, neacoperite de vechiul Cod.

Potrivit noilor prevederi, terenurile se clasifică, în funcție de tipul de proprietate, în:

– terenuri proprietate publică a statului;
– terenuri proprietate publică a unității administrativ-teritoriale;
– terenuri proprietate privată.

O noutate o reprezintă ținerea Cadastrului funciar la nivel local de către autoritățile publice locale, în cadrul unui sistem informațional automatizat. Acesta va conține informații cantitative și calitative despre terenuri și va fi parte a bazei de date unice la nivel de stat. Ulterior, Guvernul a adoptat Conceptul privind Sistemul informațional al cadastrului funciar, care va furniza date despre întinderea, poziția și configurația terenurilor, despre proprietarii acestora, categoria de destinație, modul de folosință, bonitatea solurilor, pantele terenurilor și lucrările de îmbunătățiri funciare necesare.

Printre alte elemente de noutate se numără procedurile simplificate pentru vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole de mici dimensiuni și organizarea de licitații publice pentru arendarea terenurilor de stat. De asemenea, se reglementează regimul juridic al fondului funciar și relațiile funciare dintre persoane, fiind stabilită o nouă clasificare a terenurilor și modului de folosire a acestora.

O altă modificare stabilește că prețul de vânzare-cumpărare a terenurilor din domeniul privat al statului sau unităților administrativ-teritoriale se determină de un evaluator. Dacă lipsește un raport de evaluare, prețul va fi stabilit în funcție de valoarea estimată a terenului în scopul impozitării bunului imobil.

Noua Lege este structurată în 12 capitole și cuprinde 79 de articole, abrogând totodată vechiul Codul funciar nr. 828-XII din 25.12.1991, Legea nr. 1247-XII din 22.12.1992 privind reglementarea de stat a regimului proprietăţii funciare, cadastrul funciar de stat şi monitoringul funciar și Legea nr. 1308-XIII din 25.07.1997 privind preţul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului.

I. Monitorul Oficial nr.111-113 art.122 din 07.03.2025

  1. În acest context, în temeiul art.55 alin.(5) a Codului nominalizat, Executivul a aprobat Regulamentul privind modul de repartizare și utilizare a terenurilor cu destinație specială

În sensul Regulamentului se definesc așa noțiuni ca: terenuri cu destinație specială – terenuri destinate necesităților de securitate și apărare națională; terenuri utilizate permanent – terenuri repartizate pentru construcția și funcționarea de lungă durată a facilităților de securitate și apărare națională; terenuri utilizate temporar – terenuri utilizate pentru exerciții militare, antrenamente și alte activități temporare legate de securitate și apărare națională.

Terenurile cu destinație specială pentru necesitățile de securitate și apărare națională vor fi administrate de către de autoritățile APC cărora Guvernul le va atribui dreptul de administrare sau de către alte autorități administrative al căror drept de administrare este atribuit prin lege.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, amplasarea construcțiilor în aproprierea terenurilor cu destinație specială sau în apropierea zonelor de interes militar și a zonelor supuse servituții aeronautice se va putea efectua la o distanță de cel puțin 500 metri de la fâșia de protecție a frontierei de stat, cu avizul prealabil al Ministerului Apărării, al MAI și al SIS, după caz.

Regulamentul stabilește că terenurile cu destinație specială fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite în funcție de necesitățile și obiectivele strategice ale statului, folosirea acestora în alte scopuri fiind interzisă. Se prevede că aceste terenuri nu vor putea fi transmise în arendă, locațiune, comodat sau concesiune, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.

Schimbarea destinației terenurilor cu destinație specială va putea fi efectuată doar în următoarele cazuri: dezvoltarea infrastructurii militare și îmbunătățirea condițiilor de serviciu și de trai ale militarilor, precum și dezvoltarea infrastructurii frontierei de stat și îmbunătățirea supravegherii frontierei de stat.

  1. Hotărârea Guvernului nr. 82 din 26.02.2025 cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului privind programele de stat pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii

În temeiul Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, noile măsuri vor facilita accesul afacerilor la finanțare, fiind redusă birocrația și încurajată dezvoltarea economică. Reglementările urmăresc uniformizarea prevederilor celor șapte programe de stat pentru ÎMM-uri și eliminarea discrepanțelor privind cumularea sprijinului financiar, care limitează accesul întreprinderilor la resurse.

În același timp, modificările au drept scop creșterea transparenței și stimularea competitivității economice. Astfel, manualele operaționale și ghidurile de înscriere la programe, care vor conține îndrumări clare cu privire la criteriile de eligibilitate și procesul de monitorizare, vor fi publicate pe pagina oda.md (Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului).

Totodată, vor fi incluse servicii de consultanță pentru planificarea afacerii și obținerea finanțării, ceea ce va facilita accesul ÎMM-urilor la resurse financiare și suport pentru dezvoltarea afacerilor. La fel, vor fi integrate reglementări care vor permite întreprinderilor fără resurse suficiente să acopere cofinanțarea din Fondul de garantare a creditelor sau prin instrumente financiare oferite de Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM).

Prin urmare, întreprinderile vor putea combina finanțarea din granturi și credite, ceea ce va crește accesul la resurse pentru investiții și va spori competitivitatea și productivitatea ÎMM-urilor.

II. Monitorul Oficial al R. Moldova nr.126-129 art.178 din 13.03.2025

Ordin cu privire la modificarea Ordinului directorului Serviciului Vamal nr. 559-O/2023 privind procedura de declarare și control vamal a trimiterilor poștale internaționale nr. 86-O din 07.03.2025

Potrivit noilor prevederi, persoanele fizice vor putea utiliza declarația vamală poștală pe suport de hârtie pentru trimiterile internaționale până la 30 septembrie 2025. Trimiterile poștale internaționale sunt supuse controlului vamal fizic și documentar pentru determinarea valorii și conținutului acestora, în scopul impozitării și al identificării mărfurilor restricționate.

Astfel, mărfurile din trimiterile poștale cu valoarea între 150,01 și 1.000 de euro trebuie declarate electronic, utilizând declarația vamală cu set redus de date H6, depusă prin intermediul Sistemului Informațional Vamal „ASYCUDA World” de către un broker vamal sau operator poștal.

Până la 30 septembrie 2025, ca alternativă la declarația electronică, persoanele fizice pot opta și pentru declarația vamală poștală pe suport de hârtie. În cazul optării pentru declararea trimiterilor poștale internaționale cu utilizarea declarației vamale poștale pe suport de hârtie, declarantul persoană fizică completează declarația vamală poștală conform Ghidului de completare a declarației vamale poștale pe suport de hârtie. Declarația se depune de către declarantul persoană fizică la postul vamal specializat (Post Vamal Chișinău 4, (PVI, Posta) sau la furnizorul de servicii poștale corespunzător.

III. Monitorul Oficial nr.130-134 art.125 din 14.03.2025

Hotărârea cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Registrul fiduciilor și al construcțiilor juridice similare” și a Regulamentului cu privire la modalitatea de ținere a Registrului fiduciilor și al construcțiilor juridice similare, inclusiv la mecanismul de înregistrare, evidență și eliberare a informației din Registru nr. 95 din 26.02.2025

Actul are drept scop implementarea modificărilor aduse Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, conform cărora au fost introduse prevederi prin care s-a pus în sarcina Serviciului Fiscal de Stat crearea, gestionarea şi actualizarea Registrului fiduciilor (RF).

Respectiv, Registrul fiduciilor reprezintă registrul de evidență a fiduciilor care au fost constituite/înființate conform prevederilor Republicii Moldova, în temeiul contractelor de fiducie, declarațiilor unilaterale de constituire a fiducie, fiduciilor constituite prin testament, și în cazurile expres prevăzute de lege, constituite prin act administrativ sau hotărâre judecătorească.

Potrivit Regulamentului, furnizorii de date ale Registrului sunt persoanele fizice și juridice care dețin calitatea de fiduciar. Persoana juridică este obligată să desemneze o singură persoană fizică care va exercita permanent funcțiile sale.

Posesorul și deținătorul SI RF va fi Serviciul Fiscal de Stat (SFS), care va asigura condițiile juridice, financiare și organizatorice pentru crearea, administrarea, mentenanța și dezvoltarea SI RF, ținerea registrului în conformitate cu regulile de ținere a registrului. De asemenea, autoritatea fiscală va asigura autenticitatea, plenitudinea și integritatea datelor din registru, securitatea și protecția datelor.

În ceea ce privește procedura de înregistrare a fiduciilor, fiduciarul sau reprezentantul acestuia va trebui să depună o cerere de înregistrare la SFS în termen de 30 de zile calendaristice de la constituirea fiduciei. Cererea va fi însoțită de acte justificative, precum actul de identitate al fiduciarului și actul de constituire al fiduciei, aceasta vor putea fi depuse fie în format fizic, semnat olograf, fie electronic, semnat cu semnătura electronică calificată.

După depunerea cererii, SFS va emite un certificat de înregistrare în termen de 3 zile lucrătoare. În cazul în care certificatul este pierdut sau distrus, SFS va elibera fiduciarului un duplicat al certificatului, în termen de trei zile lucrătoare din data depunerii cererii. De asemenea, în situația pierderii certificatului de atribuire a codului fiscal, fiduciarul va trebui să anexeze la cerere dovada publicării pierderii sau distrugerii certificatului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

IV. Monitorul Oficial nr.126-129 art.177 din 13.03.2025

Ordinul nr.67-O din 18 februarie 2025 cu privire la procedura de vămuire a mijloacelor de transport introduse pe teritoriul Republicii Moldova pentru obținerea plăcilor cu număr de înmatriculare neutre.

Serviciul Vamal a elaborat mecanismul de vămuire a mijloacelor de transport introduse pe teritoriul Republicii Moldova pentru obținerea plăcilor cu număr de înmatriculare neutre în baza art. I pct.2 din Legea 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Astfel, persoanele fizice care solicită vămuirea mijloacelor de transport clasificate la poziția tarifară 8703 și remorcile atașate la acestea, clasificate la poziția tarifară 8716, motocicletele (inclusiv mopedele) şi bicicletele cu motor auxiliar, cu sau fără ataș, clasificate la poziția tarifară 8711, introduse pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 24.04.2018 – 01.09.2018 de către persoanele stipulate la art.I pct.3 al Legii nr.170/2018, vămuirea se efectuează exclusiv la posturile vamale interne de control, cu prezentarea următoarelor documente:

– Buletin de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova/apatrizi/refugiaţi/beneficiarii de protecţie umanitară, domiciliaţi în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului sau municipiul Bender;
– Paşaport al cetăţeanului străin, care s-a născut şi domiciliază permanent sau care domicilia permanent la data de 24 aprilie 2018 în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului sau municipiul Bender;
– document ce confirmă dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport;
– declaraţie pe propria răspundere;

Persoanele juridice care solicită înregistrarea mijlocul de transport, urmează să prezinte funcționarului vamal:

– documente ce confirmă înregistrarea persoanei juridice;
– buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova;
– procură eliberată de către biroul notarial al RM;
– dovada dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport;
– declarație pe propria răspundere prezentată de administratorul persoanei juridice.

Persoanele juridice urmează să întrunească următoarele condiții:

– au sediul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau mun. Bender, cu excepţia localităţilor Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, Pohrebea, Vasilievca din raionul Dubăsari;
– desfăşoară activitate comercială externă;
– nu prestează servicii de transport rutier de mărfuri şi de persoane.

Funcționarul vamal va verifica dacă persoana întrunește condițiile și completează în SI „Asycuda World” Chitanța de percepere a drepturilor de import și export, cu indicarea facilităţii fiscale (codul scutirii 014) și formularul electronic ”Evidența Transportului Vămuit” (ETV), precum și mențiunea ”Pentru eliberarea plăcilor cu număr de înmatriculare neutru, în baza Legii nr. 170/2018”, cu aplicarea ștampilei personale.

Persoana juridică/fizică cu Chitanța de percepere a drepturilor de import și export a mijlocului de transport se adresează la subdiviziunile Agenției Servicii Publice din orașele Tiraspol și Rîbniţa pentru înmatriculare și obținerea numerelor de înmatriculare neutru.

V. Monitorul Oficial nr.135-138 art.131 din 17.03.2025

1. Legea pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.131/2012 privind controlul de stat şi legile sectoriale conexe)

Intervenția legislativă propune soluții clare pentru delimitarea responsabilităților instituționale în domenii precum protecția consumatorilor, supravegherea pieței și dispozitivelor medicale, controlul tehnic în construcții și antiincendiar, relațiile de muncă și protecția mediului.

Printre modificările notabile se numără clarificarea atribuțiilor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care preia integral responsabilitatea efectuării controlului de stat privind calitatea medicamentelor, produselor farmaceutice și parafarmaceutice, dispozitivelor medicale, precum și controlul activității farmaceutice. Totodată, această autoritate devine responsabilă exclusivă pentru suspendarea sau interzicerea producerii și comercializării medicamentelor și produselor parafarmaceutice neconforme sau periculoase pentru sănătatea populației.

O altă modificare importantă constă în redefinirea și clarificarea procedurilor de control și autorizare în diverse sectoare precum protecția mediului, securitatea antiincendiară, protecția civilă, protecția consumatorilor și siguranța alimentelor.

Inspectoratul de Stat al Muncii primește atribuții suplimentare, inclusiv dreptul explicit de a realiza înregistrări foto sau video în timpul controalelor. În cazul unor încălcări grave, inspectorii din diverse domenii (medicamente, dispozitive medicale, protecția mediului, construcții, siguranța alimentelor, sănătate publică etc.) pot aplica măsuri restrictive imediate, inclusiv suspendarea activității operatorilor economici sau interzicerea plasării pe piață a unor produse periculoase. Totodată, se instituie principiul aprobării tacite în cazul în care Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu efectuează vizita de control în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea cererii de licență.

Legea introduce și obligativitatea întocmirii proceselor-verbale de control în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, facilitând astfel o mai mare transparență și acces rapid la informații privind controalele efectuate. De asemenea, au fost reglementate clar competențele inspectorilor, fiind prevăzută posibilitatea acestora de a preleva probe sau a achiziționa produse pentru testare în laboratoare, cu scopul verificării respectării cerințelor legale.0

2. Hotărârea Consiliului Concurenței pentru aprobarea Regulamentului privind concentrările economice nr. 2 din 06.03.2025

Regulamentul privind concentrările economice, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței transpune parțial multiple acte legislative europene, având ca scop principal prevenirea apariției unor obstacole semnificative în calea concurenței efective. Acesta stabilește procedura de notificare și procedura simplificată de notificare a concentrărilor economice, modalitățile de calcul a cifrei de afaceri, criteriile de evaluare a concentrărilor, precum și condițiile pentru declararea compatibilității acestor operațiuni cu mediul concurențial.

Regulamentul este aplicabil atât întreprinderilor din Republica Moldova, cât și celor din alte state, persoanelor fizice, autorităților și instituțiilor administrației publice. Sunt supuse notificării concentrările economice a căror cifră mondială cumulată depășește 50 milioane lei și în care cel puțin două întreprinderi implicate au realizat, fiecare, o cifră totală de afaceri mai mare de 20 milioane lei în Republica Moldova în anul anterior operațiunii.

În cadrul acestui regulament sunt definite diverse tipuri de control (unic, în comun), metode de preluare a controlului (achiziționarea de valori mobiliare, active, control contractual), precum și noțiuni specifice precum piețele în amonte și în aval, concentrări conglomerate, vehicul, și control exclusiv negativ.

Procedurile specifice includ consultări prealabile notificării, depunerea notificărilor, completarea acestora și stabilirea datei efective a notificării. De asemenea, regulamentul prevede o procedură simplificată pentru cazurile care nu ridică probleme concurențiale semnificative și detaliază pragurile și condițiile aplicării acesteia.

Un element important este extinderea termenului de depunere a angajamentelor pentru compatibilizarea concentrării economice cu mediul concurențial. În faza I, termenul a fost extins la 20 de zile lucrătoare, iar în faza II – la 65 de zile lucrătoare din momentul inițierii investigației.

Consiliul Concurenței analizează compatibilitatea operațiunilor în baza unor criterii precum dezvoltarea concurenței pe piață, poziția de piață a întreprinderilor, accesul la piețe și resurse, interesele consumatorilor, și progresul tehnic și economic. Consiliul poate adopta decizii privind compatibilitatea concentrărilor, inclusiv prin impunerea unor condiții și obligații.

Regulamentul stabilește și condițiile de punere în aplicare a operațiunilor de concentrare economică, solicitările de informații, confidențialitatea datelor și procedura de investigație, inclusiv dreptul întreprinderilor implicate la apărare.

VI. Monitorul Oficial nr.143 art.137 din 19.03.2025

Legea nr. 27 din 27.02.2025 pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activităţii mediului de afaceri VII)

Actul conține o serie de modificări la cadrul normativ ce vizează activitatea de întreprinzător și are drept scop excluderea barierelor administrative și a cerințelor nejustificate sau depășite. Modificările vizează procedura de înregistrare a afacerii sau de lichidare a acesteia, comerțul interior, avizarea sanitară, publicitatea exterioară etc.

Legea privind societățile pe acțiuni a suportat modificări, fiind incluse elemente de digitalizare și de comunicare la distanță. Astfel, art. 22, alin. (6) va avea următorul cuprins:

Actul de reprezentare a acționarilor (procură, mandat, contract, declarație) poate fi întocmit atât pe suport de hârtie, semnat olograf, cât și în formă de document electronic, cu aplicarea semnăturii electronice calificate, ambele forme având aceeaşi forţă juridică. Procurile semnate olograf, emise pentru reprezentarea acţionarilor persoane fizice, se autentifică notarial sau se echivalează cu cele autentificate notarial, potrivit Codului civil”.

În ceea ce privește modificarea Codului de executare al Republicii Moldova, au fost incluse băncile în lista locatorilor ce pot beneficia de faptul că un contract de leasing are valoare de document executoriu.

Legea prevede extinderea termenului de valabilitate a avizului sanitar de la 1 la 3 ani, indiferent dacă produsele sunt de import sau nu. De asemenea, vor fi eliminate unele restricții privind comerțul cu ridicata. Acesta va fi permis și în spații mai mici de 400 de m² și, respectiv, costurile suportate de comercianți vor fi mai mici.

Alte modificări vizează publicitatea exterioară. Astfel, afișele cu o suprafață mai mică de 3 m² nu vor mai avea nevoie de autorizație. În cazul celorlalte, va fi extins termenul de valabilitate a autorizațiilor de la 1 la 5 ani. Pentru lectura a doua, documentul a fost completat cu prevederi care reglementează amplasarea firmei pe bunurile imobile care sunt monumente de importanță națională sau locală.

La fel, au fost introduse modificări la legea cu privire la activitatea farmaceutică pentru a stabili condiții de licențiere unice pentru farmaciile din localitățile rurale, indiferent dacă acestea sunt sau nu subvenționate de stat. În așa fel, sunt stabilite condiții egale și nediscriminatorii de activitate pentru agenții economici din domeniu, care deschid farmacii în sate.

De asemenea, cadrul normativ s-a completat cu prevederi care se referă la obligativitatea antreprenorilor de a instala terminale de plată fără numerar. Respectiva obligație trebuie îndeplinită până la 1 iulie a anului următor, în cadrul subdiviziunilor care au fost înregistrate venituri din vânzări de peste 500 000 de lei.

Mai exact, a fost propusă o formulare mai neutră din punct de vedere al tehnologiilor utilizate pentru efectuarea plăților fără numerar, având în vedere apariția pe piață a noilor tehnologii la prețuri reduse. De exemplu, plățile instant MIA permit simpla scanare de către consumator a codului QR, generat direct pe dispozitivul comerciantului în sistemul MIA, precum și efectuarea plăților în baza unui link. Mai mult decât atât, comisionul aplicat pentru majoritatea categoriilor de afaceri la plata prin intermediul MIA este de doar 0,8 %.

Intervenția legislativă se mai referă la reducerea plafonului onorariului oferit expertului pentru serviciile de acreditare acordate. Astfel, plafonul a fost micșorat de la 50 % la 30 % din salariul mediu pe economie, pentru fiecare zi lucrătoare.

Așadar, modificările au drept scop simplificarea procedurii de înregistrare a afacerii vizează excluderea obligativității de înregistrare a datelor administratorilor sucursalelor. De asemenea, a fost simplificată și procedura de lichidare benevolă a afacerii, iar termenul va fi redus de la trei zile lucrătoare la 24 de ore.

VII. Monitorul Oficial nr.144-147 art.148 din 20.03.2025

Legea pentru modificarea unor acte normative (consolidarea mecanismului de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului) nr. 33 din 27.02.2025

Potrivit modificărilor, agenții economici vor beneficia de mecanisme de control mai riguroase și mai transparente pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului, asigurând totodată un cadru legal mai previzibil pentru investitori. Printre rezultatele scontate se numără reducerea numărului de tranzacții care necesită aprobare prealabilă, precum și reducerea numărului de tranzacții care ar putea afecta negativ securitatea statului.

Amendamentele vizează excluderea de sub incidența respectivei legi a investițiilor nesemnificative, care nu pot afecta securitatea națională a Republicii Moldova. Printre acestea figurează tranzacțiile din cadrul aceluiași grup de companii și tranzacțiile privind majorarea cotei capitalului social, în cazul persoanelor care deja dețin controlul asupra operatorului.

Totodată s-a intervenit la restricțiile în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului. Astfel, nu vor putea realiza investiții persoanele care au calitate de bănuit, învinuit sau inculpat în cadrul unei urmăriri penale privind infracțiunile de spălare de bani și finanțare a terorismului, inițiate de organele competente din Republica Moldova sau din alte state; se află sub urmărire penală pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave; se regăsesc ori s-au regăsit, în ultimii cinci ani, în listele sancțiunilor internaționale de persoane fizice sau juridice etc.

La fel, a fost revizuită lista documentelor și informațiilor prezentate de investitor privind mărimea preconizată a investiției, dar nu a celei maxime. Totodată, persoanele fizice care vor intenționa să investească în sectoare de importanță pentru securitatea statului vor fi obligate să prezinte declarațiile pe venit pentru ultimii trei ani din țara în care își au reședința fiscală. În același timp, toți investitorii vor avea dreptul să solicite informații. Legislația a fost completată cu prevederi care se referă la obligativitatea investitorilor de a prezenta informații despre experiența pe piață și reputația lor Consiliului pentru Examinarea Investiţiilor de Importanţă pentru Securitatea Statului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. În așa fel, vor fi reduse posibilele riscuri în domeniile de importanță pentru securitatea statului.

VIII. Monitorul Oficial nr.154-156 art.165 din 27.03.2025

Legea nr. 45 din 13.03.2025 privind modificarea unor acte normative (responsabilizarea titularilor avizelor de racordare și îmbunătățirea toleranțelor pentru dezechilibre)

Noua lege de modificare, introduce schimbări semnificative în domeniul energetic, vizând două obiective principale: responsabilizarea deținătorilor de avize de racordare la rețeaua electrică și perfecționarea mecanismului de toleranțe pentru dezechilibrele producătorilor eligibili de energie regenerabilă. Astfel, titularii avizelor pentru centrale electrice cu o capacitate peste 200 kW vor fi obligați să depună garanții financiare de bună execuție, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, iar în caz de neconformitate, operatorii de sistem pot anula aceste avize. Totodată, se introduce o taxă de nevalorificare pentru investitorii care nu își valorifică avizele, eliminând astfel „conexiunile fantomă” care blochează accesul la rețea.

Modificările vizează și ajustarea mecanismului de calcul al dezechilibrelor pentru producătorii de energie regenerabilă, stabilind praguri de toleranță de ±8% pentru centralele eoliene și ±4% pentru cele fotovoltaice. Numai energia electrică ce depășește aceste limite va fi penalizată, reducând astfel povara financiară asupra investitorilor. Prin aceste intervenții, Republica Moldova urmărește consolidarea securității energetice și stimularea investițiilor în sectorul energiei regenerabile. O analiză mai profundă a acestei legi puteți găsi aici.

IX. Monitorul Oficial al R. Moldova nr.160-163 art.177 din 29.03.2025

Hotărârea Guvernului cu privire la unele măsuri de implementare a cărții de identitate nr. 171 din 26.03.2025

Călătoria Moldovei spre digitalizare continuă cu noul buletin de identitate, de dimensiunea unui card bancar, și de un nivel sporit de securitate. Potrivit hotărârii, primul un milion de acte vor fi eliberate gratuit, cu un termen de perfectare de 20 de zile lucrătoare, conform mecanismului aprobat de Guvern pentru punerea în circulație a noilor modele care vor înlocui actualele buletine. Noul act va conține atât informații tipărite, cât și date în format electronic, inclusiv semnătura digitală, facilitând astfel autentificarea în sistemele informaționale și semnarea documentelor fără a fi nevoie de prezență fizică la instituții.

Noul format nu va include informațiile privind domiciliul și reședința temporară, eliminând astfel necesitatea preschimbării actului la fiecare modificare a locului de trai. Actul de identitate va fi disponibil cetățenilor din Republica Moldova începând cu 14 ani, iar, la solicitarea reprezentantului legal, poate fi eliberat și pentru minori. Cetățenii care dețin deja un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte, buletinele rămânând valabile până la expirarea acestora.

 





Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.