VIORICA BEJAN
» Avocat specializat în banking, former Senior Associate GLADEI & PARTNERS
» Master în Banking, Corporate and Finance la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Stimată doamnă Viorica Bejan, în primul rând vă mulțumesc pentru că ați găsit timp să ne oferiți acest interviu, care cu siguranță vă fi de un interes sporit pentru cititorii JMD.
1. Să începem cu întrebările tradiționale pentru intervievați noștri: de ce dreptul, cum au fost anii de studenție, și dacă nu ați fi ales dreptul atunci ce altceva ați fi făcut?
Dreptul nu a fost un vis din copilărie, familia mă vedea predestinată pentru medicină, iar eu am făcut răsturnarea de situație chiar în ultimul an de liceu. Sunt cel mai mare copil din trei și părinților mei li s-a spus o dată mai în glumă că au făcut că evreii: au în familie un avocat deja, un medic în devenire, a mai rămas un preot (urmează mezinul familiei să decidă daca și-ar dori-o).
În ce privește anii de facultate, aceștia au fost deosebiți, cu lecțiile începând la 7:45, cu mult învățat la Biblioteca Publică de Drept, apoi acasă până mult peste miezul nopții. Dar au fost foarte veseli, am râs mult în acea perioadă, iar faptul că învățam bine cred că m-a salvat că să nu fiu luata pe sus de profesori atunci când pufneam în râs la lecții. Am fost șefa grupei francofone, iar grupa mea (recunosc că o spun cu o doza total redusă de modestie) a avut cei mai buni studenți din acea promoție (pentru mine, cel puțin), inteligenți, carismatici, cu valori sănătoase în viață, care ulterior și-au urmat cu succes calea.
Anii de master, la fel, au fost frumoși și îmbibați cu multa învățătură, în sălile de la facultatea de drept a Universității Sorbonne sau în cele din imensele biblioteci în care, o dată intrată, mă pierdeam printre cărți, ieșind împreună cu ultimii vizitatori. Țin minte că în acea perioada, căutam bibliotecile care lucrau și în weekend, iar din mâncare mă delectam doar cu ciocolata neagra și apa plata.
Dar lucram mult în echipa cu colegii de promoție și făceam schimb de păreri pe diferite subiecte juridice, care ne frământau spiritele noastre de juriști în devenire. Mai mult, frecventam împreună cenacluri de practicieni în drept și ascultam însetați dezbaterile lor.
Iar cele mai interesante erau zilele în care aveam cate 2 examene, la diferite obiecte, cu pauza de jumătate de ora între ele, unul fiind în scris, iar celălalt verbal în fața comisiei. Dar pe cât de greu îmi părea atunci, pe atât de tare simt dorul să repet din nou o astfel de experiență, pe care, probabil, în circumstanțele de acum aș savura-o altfel.
După câțiva ani în care am făcut mult, dar mult drept (și oricum, mai e loc de mai mult), îmi e greu acum să spun ce altceva aș fi făcut. Cred că aș fi fost fericită în calitate de profesor. Am avut multe interacțiuni cu elevi și studenții și ador senzația de a împărtăși ceea ce cunosc. Sharing is caring spunea cineva, iar eu zic că o dată ce ai oportunitatea să acumulezi un bagaj de cunoșțințe în spate, e bine să lași ușa după tine deschisă, să ajuți pe alții să-și îmbogățească potențialul intelectual. Sau, poate, m-aș fi abandonat în muzică – am făcut școala muzicală, am cântat de când mă țin minte, o fac cu drag în continuare și cu siguranță mi-aș fi găsit un loc sub soare.
Greu, recunosc. A fost o ieșire din zona de confort, dar care mi-am dorit-o. Și nu cred că tranziția la in house lawyer a fost partea grea. După 10 ani de activitate în domeniul privat am decis să mă orientez spre domeniul public. Am schimbat optica în job – acolo unde apăram interesele legitime ale privaților, acum sunt de partea cealaltă a raporturilor, în cadrul domeniul public, iar ”clientul” meu este instituția în care lucrez și angajații acesteia, în exercitarea competenței atribuite prin lege Băncii Naționale a Moldovei. Mi-a luat ceva timp să îmi schimb modul de gândire, dar e o experiență minunata, cred eu. Datorita ei mi-am lărgit orizonturile, am utilizat beneficiul cunoștințelor din privat și am obținut avantajele cunoștințelor din public. E ca un puzzle 3D, care iată-iată devine tot mai complet. În plus, îmi pare bine că mi-am depășit propriile stereotipuri despre funcționarii din domeniul public, căci am cunoscut oameni dedicați, profesioniști, cărora chiar le pasă. Am cunoscut oameni-valori.
3. Ce însemnă pentru dumneavoastră funcția pe care o ocupați la moment (așteptări / speranțe / scopuri)?
Una dintre filosofiile mele de viață este să dau tot ce am mai bun din mine, dar să nu îmi creez așteptări, deci îmi e greu să vă spun ce așteptări am de la această funcție, pentru că eu nu le am. Dar am scopuri. Atunci când am fost invitata în această funcție, unul din argumentele care m-au aprins a fost că mă voi simți parte a unei echipe care face ceva pentru Moldova. Îmi place să cred că eu pot face ceva pentru Moldova, chiar dacă asta ar putea să nu sune tocmai credibil. Recunosc că am acceptat această provocare atât pentru experiență, cât și pentru a deveni mai bună într-un domeniu mai specific. În schimb, sunt gată să pun la dispoziția instituției tot potențialul meu intelectual și multă dedicație. Căci așa sunt eu, mă dedic cauzei și o fac cu responsabilitate. Deci, e un fair win-win în final. După un an de activitate în cadrul BNM-ului, cred că pot să spun că știu cum e să simți că faci ceva pentru țară, cum este să contribui cu ceva la dezvoltarea sistemului bancar din țara ta. În același timp, când știi că orice decizie la care contribui poate impacta direct statul, începi să simți din plin sarcina responsabilității pe umerii tăi firavi. Prin urmare, dacă mă întrebi de scopuri, scopul meu este să dau dovadă, în continuare, de profesionalism, responsabilitate și dedicație. Și da, să ofer ce am mai bun din mine, aici și acum.
4. Spre fericirea mea, în timpul facultății am făcut un stagiu de practică la aceiași casă de avocatură unde ați activat și dumneavoastră și trebuie să recunosc că mă serveați zinic cu porția necesară de motivație unui „lawyeraș în devenire”. Cum motivați acum echipa juridică BNM și cum soluționați conflictele interne (desigur doar dacă există)?
Spre fericirea mea, la rândul meu, când lucram în firma de avocatura despre care vorbești Vlad, am avut și eu din plin motivație și inspirație de la cei mai buni că mine. Ceea ce primești oferi mai departe. Eu sunt sufletistă și co-echipiera și cred că rezultatul bun vine din munca unei echipe bune. Îmi plac la nebunie ședințele noastre de brainstorming, iar mințile luminate produc idei luminate. Lucrez cot la cot cu colegii mei, îi tratez cu respect și țin la ei. Acolo, la lucru, ei sunt familia mea și mă simt o persoană binecuvântată pentru faptul că am alături o echipa dedicată de profesioniști care lucrează că albinuțele. Dar am și standarde înalte de calitate și îmi place când lucrul e bine organizat. Uneori în vâltoarea lucrului, când taskurile și urgențele curg cu nemiluita, ești ispitit să faci lucrurile cantitativ și mai puțin calitativ. Cred că aici depun mai mult atenție și încerc mereu să nu scap mâna de pe puls.
Iar conflictele interne, atât timp cât sunt constructive, devin o lecție.
5. Să ne distragem puțin de la partea de business cred că ar fi de interes, în special pentru cititoarele noastre, să le povesteți cum vă reușește să combinați statutul de director al departamentului juridic BNM cu rolul de mamă, și care sunt activitățile cu care își încarcă Viorica Bejan junior associate-ul ei?
Să fii mama e o binecuvântare. De fapt, adevărata binecuvântare a unei femei, după mine, este să fie mamă. Întrucât job-ul actual presupune multe responsabilități și dedicație nu cred că m-aș fi isprăvit de una singura. Din nou, sunt o binecuvântată pentru că familia mea mă susține, părinții mei îmi sunt mereu alături, iar în așa formulă ai putere să răstorni și munții. Junior associate-ul meu e un asociat pe cinste, iar noi suntem prieteni buni (chicotim împreuna, călătorim împreuna). Încerc să îl invăț să fie organizat și responsabil, și să îl motivez să citească cât mai mult – la nici 10 ani, în afară de literatura conform programului școlar, a citit toate volumele Harry Potter, primele 4 volume din Stăpânul inelelor și 3 volume din Cronicile din Narnia. Acum citește Shogun (a fost alegerea lui, inspirata de filmul Ultimul samurai) și discutam despre înțelepciunea japoneză. Cultiv în el ceea ce au cultivat în mine părinții mei, îl încurajez să fie o personalitate, să fie bun în tot ceea ce face și să lupte pentru dreptate. Să aibă o minte ageră și să o poată folosi corect, iar printre altele, îl încurajez să învețe bine și îl ajut să descopere lumea, prin discuții despre viață, despre istorie și geografie. Și da, îi tot picur să se bucure din plin de cea mai frumoasă perioadă a vieții pe care o trăiește el acum – copilăria.
6. Ce este recreția pentru dumneavoastră – o călătorie / o ieșire cu prietenii într-un club (maybe) / cititul …?
Din toate cate puțin. Dar cel mai bine mă recreez și prind puteri când fac hiking prin munți. Până în prezent, am escaladat doar prin munții din România, anul trecut am cucerit cel mai înalt vârf de acolo (vf. Moldoveanu), iar anul ăsta am cucerit ”Everestul” României – unul din cele mai complicate vârfuri (vf. Negoiu), conform opiniei specialiștilor din domeniu. E o energie specifică în munți. După cum spunea cineva foarte drag mie, munții sunt simbolul înălțării, iar eu mă întorc din munți cu un bagaj întreg de forțe și inspirație.
7. Back to business – vă rog să ne relatați despre trei proiecte (dacă nu e top-secret) la care lucrați acum și evoluția cărora ar trebui urmărită cu deosebită atenție de juriștii din țară?
Cred că acum aș fi îndrituită să vă împărtășesc doar unul. E despre dezvoltarea domeniului FinTech în Moldova. Suntem un grup de profesioniști entuziaști, din categoria celor cărora le pasă și vor să facă ceva pentru Moldova, și deși suntem la început de cale, eu sunt sigura că acest domeniu vă prinde curând aripi și aici. E vorba despre elaborarea, pentru început, a unui roadmap de acțiuni, care urmează a fi elaborat la nivel de autoritate/autorități și care ar presupune inclusiv analiza oportunității instituirii unui sandbox, ca mediu de testare a acestui tip de activitate, pentru o perioadă anumită de timp, cu o ulterioară dezvoltare de concept și promovare de acte normative în acest sens. Această acțiune derivă, la moment, din cadrul un angajament de transpunere a prevederilor Directivei (UE) 2015/2366 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, BNM fiind în proces de amendare a legislației naționale, în contextul trecerii de la traditional banking la open banking.
8. Dacă ați avea o baghetă, pardon cod magic, ce ați schimba în sistemul juridic din Republica Moldova?
Întrucât vorbim de sistem, o să mă refer la fundament (de această dată, fac abstracție de drept procedural și/sau material), și cred că aici o să răspund cu top trei dorințe. Aș începe cu instituirea unui sistem mai cristalizat de checks and balances, adică de frâne și echilibru, daca e să o traducem strict literal. Citând din filmul Războiul Stelelor, with great power comes great responsibility, cu o putere extraordinară ai o responsabilitate extraordinară, dar vorbind de cele 3 puteri, ar fi prudent (de fapt, imperios) că nicio ramură a statului să nu aibă cumva toate sforile și toată puterea în mâini. Strict pe drept, puterea judecătorească să își exercite imparțial propriile atribuții legale, independent de celelalte două puteri și fără influențe exterioare. Știu că asta avem, de altfel proclamat și în Constituție, dar cred că mai e loc de îmbunătățiri. Aș continua să scutur bagheta magică peste codurile de etică a profesiilor juridice, în scopul revizuirii acestora și aș ridica cerințele față de criteriile de integritate. Romantica și idealista din mine ar vrea că prezumția de bună-credință chiar să fie un principiu real de conviețuire socială, dar și de comportament (mă refer la exercitarea cu bună-credință a drepturilor și obligațiilor atât de justițiabili, de cei care îi apără și cer justiție, dar și de cei care înfăptuiesc justiția). Vorbeam recent cu o foarte bună prietenă, care îmi povestea despre cât e de dezvoltat acest principiu la norvegieni, și vorbeam despre tratamentul (individualizat) al deținuților în instituțiile penitenciare, pachetul mic de legi în domeniul drepturilor omului, despre echitate și bun-simț în relații socio-juridice. În al 3-lea rând, dar fără a mă limita la aceste 3 chestiuni, aș încuraja în continuarea implementarea suportului experților externi, plenar în toate ariile din sectorul justiției. Oarecum, încă avem o reformă și o strategie de dezvoltare a sectorului justiției de dus până la bun sfârșit. Avem de la cine învăța, dar asta nu ar trebui să însemne că putem învăța și să fim instruiți de oricine. Mă refer la atragerea experților străini, obiectivi și profesioniști, care asimilează specificul local și contribuie la instituirea de principii adaptare.
9. Blitz:
– Sistemul de drept european sau cel anglo-saxon, bazat pe precedentul judiciar?
Drept european.
– Trei capacități/aptitudini care urmează a fi dezvoltate de orice jurist?
Să tindă să nu fie doar un orice jurist. Atât.
– Ultimile 5 piese ascultate, ultimele 3 filme vizionate, și utlima carte citită
Piese: Goran Bregovici – Bella ciao; Charles Aznavour – La boheme; Vivaldi – Fours seasons; K-lu – Un cui; Alex Calancea & Catalin Josan – De-aș avea.
Filme: Ultimul samurai, Ratatouille, Hidden figures.
Carte: Ingineria interioara de Sadhguru.
– Dacă ați putea să vă întâlniți cu orice persoană care a trăit vreodată, cine ar fi?
Cezar.
– Să presupunem că v-ați întors în timp și vă alfați în fața tinerei Viorica Bejan, studentă la Facultatea de Drept, ce i-ați zice?
Continuă să fii cine ești tu, nu te pierde în mulțime.
10. Și la desert vă rugăm – un mesaj pentru studenți, tinerii juriști și chiar și pentru cei expermentați, cu alte cuvinte pentru cititorii JURIDICE MOLDOVA.
Totul, inclusiv dreptatea, e în mâinile noastre. Deci, învățăm, perseverăm, încercăm din nou, luptăm dacă e cazul, dar să nu lăsăm mâinile jos. Și da, să ne asumăm responsabilitatea socială. Nu pentru glorie sau PR, ci pentru că e firesc, înainte să vrem să cerem, să oferim ceva societății din care facem parte, iar asta înseamnă inițiativă, implicare și acțiuni.
Aceasta a fost Viorica Bejan, director departament juridic Banca Națională a Moldovei, vă mulțumesc.