La 18 octombrie 2019, în incinta Facultății de Drept a USM, a avut loc o lecţie publică, organizată de Departamentul Drept penal în parteneriat cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu genericul „Profilul victimelor traficului de ființe umane”. Evenimentul a întrunit studenți și profesori din cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Activitatea a fost organizată cu contribuția esențială a Dnei Șavga Alina, doctor în drept, conferențiar universitar la Departamentul Drept penal al Facultății de Drept (USM), în contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane.
Cei prezenți la lecția publică au fost salutați de Dna Gurev Dorina, doctor în drept, Șef interimar al Departamentului Drept penal și de Dna Șavga Alina, doctor în drept, conferențiar universitar.
În calitate de invitat şi vorbitor principal a fost Dl Russu Sergiu, Procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale, delegat în calitate de șef-adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Dumnealui a impresionat publicul cu prezentarea sa dinamică referitoare la un spectru larg de idei cu privire la traficul de ființe umane. În special, s-a pus accentul pe importanța reglementărilor naționale și internaționale ale infracțiunii de trafic de ființe umane. Au prezentat interes și informațiile aduse ascultătorilor cu privire la: cele mai frecvente metode utilizate de către făptuitori la comitere a infracțiunii; cele mai noi modalități de recrutare, cum ar fi cele prin intermediul tehnologiilor informaționale; statistica celor mai frecvente scopuri pentru care sunt traficate persoanele; problematica aplicării în practică a comiterii infracțiunii „cu profitarea de vulnerabilitatea victime”; dificultatea reabilitării victimelor traficului de ființe umane etc.
Grație exemplificării aspectelor teoretice cu cazuri reale din practică, prezentarea a pus în evidență dificultățile cu care se ciocnesc organele de drept la investigarea cazurilor de trafic de ființe umane. Aceste aspecte au trezit un interes sporit auditoriului care s-a implicat cu un șir de întrebări și sugestii.
În cele din urmă, studenţii au salutat iniţiativa invitării specialiştilor-practicieni pentru a afla din primă sursă despre modalitatea de aplicare a cunoștințelor teoretice în activitatea organelor de drept.
Sinteza lecției publice a fost făcută de Dl Brînza Serghei, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Decanul Facultății de Drept a USM, care a accentuat că scopul întrunirii a fost de a sensibiliza publicul cu privire la problematica traficului de fiinţe umane, de a atenţiona asupra gradului ridicat de latență a acestui fenomen, precum şi de a pune în evidență măsurile de prevenire și combatere a traficului de ființe umane. S-a subliniat relevanța subiectului pus în discuție pentru studenți, prin raportare la necesitatea informării lor despre măsurile de protecție antitrafic și a pregătirii viitorilor practicieni în lupta cu acest fenomen de amploare.
În încheiere, Dl Decan Brînza Serghei a mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la organizarea evenimentului și a îndemnat studenții să participe constant la diverse activități (lecții publice, mese rotunde, conferințe, competiții), organizate în cadrul Facultății de Drept, dar și în afara ei.
Aflaţi mai mult despre Alina ȘAVGA, Dorina GUREV, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, lecție publică, Serghei BRINZA, Sergiu RUSSU