Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova
Comentariile sunt închise pentru Mesajul de salut al Decanului la Masa rotundă cu genericul „Fenomenul traficului de ființe umane: de la origini până în prezent”

Mesajul de salut al Decanului la Masa rotundă cu genericul „Fenomenul traficului de ființe umane: de la origini până în prezent”
21.10.2019 | Vlad Bercu

Mesaj de salut la Masa rotundă cu genericul „Fenomenul traficului de ființe umane: de la origini până în prezent”, organizată cu prilejul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane

Doamnelor și domnilor,

Distinși invitați, stimați colegi, dragi studenți, onorată audiență!

Este un privilegiu să mă adresez dumneavoastră cu un mesaj de bun venit la evenimentul de astăzi. În primul rând, țin să vă mulţumesc pentru faptul că, prin eforturi conjugate, ați făcut posibilă această remarcabilă reuniune: fie prin activități organizatorice, fie prin participare cu comunicări ori prin prezența și intervențiile dvs. în cadrul discuțiilor.

Trebuie să remarc că Masa rotundă de astăzi se înscrie în șirul evenimentelor (lecție publică, vizită de studiu, interviu, sondaj, discuții tematice) pe care Facultatea de Drept a USM și-a propus să le desfășoare în săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane, fiind organizată în special cu prilejul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane (fixată pe 18 octombrie 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European şi a Comisiei Europene), a cărei consemnare urmăreşte creşterea gradului de conştientizare de către populaţie a gravităţii acestui fenomen, ceea ce este foarte important în contextul asumării angajamentului de prevenire și combatere a acestui fenomen infracţional.

Deși nu pot fi ignorate eforturile Republicii Moldova depuse în lupta cu traficul de fiinţe umane, inclusiv prin transpunerea în cadrul juridic național a prevederilor instrumentelor internaționale în materie și beneficiind de asistența partenerilor externi de dezvoltare, spre regret, infracțiunea de trafic de ființe umane continuă să fie o problemă la ordinea de zi. Cert este că contracararea acestui flagel reclamă eforturile combinate ale statului, organizațiilor neguvernamentale și ale societății, în general.

Așadar, subiectul abordat astăzi este de maximă actualitate, punând în evidență necesitatea prevenirii și contracarării traficului de ființe umane, prin eficientizarea răspunderii penale pentru faptele prevăzute la art.165 și 206 din Codul penal al Republicii Moldova, precum și prin consolidarea capacităților profesionale ale specialiștilor din cadrul organelor de drept, ale celor responsabili de prevenirea acestui flagel, inclusiv de asistența și reabilitarea victimelor.

Având în vedere aceste considerente, este salutabilă participarea și prezența la eveniment a unor veritabili specialiști în domeniu: teoreticieni și practicieni consacrați, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice și invitați de peste hotare. Astfel, îmi exprim convingerea că abordarea acestui fenomen din diverse perspective va prilejui dezbaterea divergențelor din materie, va fi o utilă proiecţie a principalelor acțiuni contra traficului de ființe umane și va oferi soluții optime de înlăturare a unor neajunsuri și impedimente în înfăptuirea actului de justiție în cauzele privind infracțiunile puse în discuție.

În cele din urmă, doresc celor prezenți la această Masă rotundă, discuții interesante, productive și utile.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Brînza Serghei, doctor habilitat în drept, profesor universitar
Decanul Facultății de Drept a USM

Anunțul conferinței poate fi accesată conform link-ului.
Invitația deschisă poate fi accesată conform link-ului.
Agenda conferinței poate fi accesată conform link-ului.


Aflaţi mai mult despre ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.