Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova
Comentariile sunt închise pentru Vizita de studiu al studenţilor Facultăţii de Drept a USM la PCCOCS

Vizita de studiu al studenţilor Facultăţii de Drept a USM la PCCOCS
23.10.2019 | Vlad Bercu

La 22 octombrie 2019, studenţii Facultăţii de Drept a USM, în comun cu ASD şi ELSA, au avut o vizită de studiu în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Vizita efectuată s-a încadrat în şirul evenimentelor organizate de Facultatea de Drept a USM cu prilejul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane.  Studenţii au fost însoţiţi de Dl Copeţchi Stanislav, doctor în drept, conferenţiar universitar la Departamentul Drept Penal al Facultăţii de Drept (USM).

Scopul vizitei a constat în familiarizarea tinerilor studioşi despre activitatea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în general, şi despre competenţa acesteia în prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, în special.

Gazda PCCOCS, în persoana Şefului interimar, Dlui Compan Dorin, precum şi procurorului delegat în cadrul PCCOCS, Dnei Robu Cristina, inclusiv şi alţi colaboratori ai instituţiei respective, au dat dovadă de ospitalitate în cadrul vizitei efectuate.

Pentru început, studenţii au fost primiţi în Sala de şedinţe a PCCOCS unde, Şeful interimar al PCCOCS, Dl Compan Dorin, a încercat să relateze, în linii generale despre: istoricul apariţiei PCCOCS; structura PCCOCS; competenţa materială şi funcţională a instituţiei; personalul instituţiei (procurori, ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţie, consultanţi, specialişti etc.). La fel, conducerea instituţiei a vorbit şi despre perspectivele PCCOCS, inclusiv, în partea ce vizează prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane (de exemplu: crearea website-ului instituţiei). Au fost scoase în vizor şi unele probleme cu care se confruntă instituţia la descoperirea şi investigarea infracţiunilor ce ţine de competenţa PCCOCS.

Ulterior, a fost efectuată o vizită a cabinetelor PCCOCS unde îşi desfăşoară activitatea întreg personalul instituţiei, de la procurori şi până la consultanţii acestora. Un rol aparte în formarea opiniei privind munca depusă de angajaţii PCCOCS în lupta cu fenomenul traficului de fiinţe umane l-a jucat şi vizita sălii de audiere în condiţii speciale a martorilor şi victimelor infracţiunilor.

Vizita efectuată a suscitat diverse întrebări în rândul studenţilor, printre care, cele ce vizează: regulile de accedere în funcţiile de procuror, ofiţer de urmărire penală, consultant în cadrul PCCOCS; modul de colaborare dintre procurorii PCCOCS şi ofiţerii de urmărire penală delegaţi în cadrul acestei instituţii; modul de audiere a victimelor traficului de fiinţe umane. La aceste întrebări, dar şi la multe altele, angajaţii instituţiei au încercat să aducă răspunsuri clare şi complete.

Fără tăgadă, studenţii au rămas mulţumiţi de vizita efectuată, unii din ei chiar manifestând interesul în accederea, în perspectivă, în funcţia de procuror, ofiţer de urmărire penală etc. în cadrul PCCOCS.

 


Aflaţi mai mult despre



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.