Articole

Instanțele supreme în diferite state ale lumii
30.10.2019 | Marina FLOREA

Marina Florea

Înfăptuirea justiţiei în cadrul unui stat, reprezintă forma principală de realizare a puterii judecătorești și se exercită prin respectarea strictă a normelor de procedură reglementate de lege, iar temelia puterii judecătorești o constituie totalitatea instanţelor judecătorești de competenţe diferite, formate conform prevederilor constituţionale și legale, care activează independent de organele puterii reprezentative și puterii executive, având atribuţii proprii exercitate în conformitate cu principiile și dispoziţiile constituţionale și legale.

Organele autorităţii judecătorești, care înfăptuiesc justiţia și sunt chemate să apere drepturile și libertăţile cetăţenilor, sunt instanţele judecătorești de jurisdicţie comună – începând cu judecătoriile de sector și municipale și terminând cu Curtea Supremă de Justiţie, care sunt învestite cu competenţele respective și înfăptuiesc justiţia în formele procesuale stabilite de legiuitor

În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăţilor fundamentale ale omului un factor de primă importanţă constituie buna funcţionare a autorităţii judecătorești, însă protecţia judiciară efectivă și completă se poate realiza doar în condiţiile unei adevărate independenţe a autorităţii judecătorești, în special a judecătorilor. Acest fapt impune asigurarea autonomiei și independenţei puterii judecătorești, reglementând pe cale constituţională limitele și principiile activităţii sale.

Sistemul de justiţie se bazează pe încrederea publicului în independenţa instanţelor, în integritatea și imparţialitatea judecătorilor, în eficienţa procedurilor aplicate. Astfel, autoritatea instanţei  se bazează în final pe încrederea susţinută a cetăţenilor în judecata sa morală. Acesta este sentimentul ce trebuie să fie întreţinut de detașarea completă a instanţei, în fapt și în aparenţă, de complicaţiile politice și prin abţinerea de la a se implica ea însăși în lupta forţelor politice în declaraţiile politice.

Astfel, vă prezentăm Curțile Supreme de Justiție ale mai multor state ale lumii, instanțe prin intermediul cărora se asigură apărarea ordinii de drept și restabilierea echității sociale.

Curtea Supremă din Noua Zeelandă

Curtea Supremă de Justiție din Malaezia

Curtea Supremă de Justiție din Chile

Curtea Supremă de Justiție din Norvegia

 Curtea Supremă de Justiție din Italia

Curtea Supremă de Justiție din Singapore

Curtea Supremă de Justiție din Peru

Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite ale Americii

Curtea Supremă de Justiție din Pakistan

Curtea Supremă de Justiție din Austria

Curtea Supremă de Justiție din Islanda

Curtea Supremă de Justiție din India

Curtea Supremă de Justiție din China

Curtea Supremă de Justiție din Germania

Curtea Supremă de Justiție din Brazilia

Curtea Supremă de Justiție din Kazakhstan




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.