Protejați-vă siguranța online – Campania 2019
13.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, luna octombrie a fost consacrată securității cibernetice (European Cybersecurity Month – ECSM). Campania din 2019 Protejați-vă siguranța online a fost coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), Comisia Europeană, și sprijinită de statele membre.  

 „Amenințările cibernetice evoluează într-un ritm rapid și comportamentul uman poate juca un rol fundamental pentru siguranța în mediul cibernetic.
Obiectivul-cheie al Lunii europene a securității cibernetice este de a asigura ca toți cetățenii să fie informați cu privire la riscurile care pot apărea și că dispun de instrumentele necesare pentru a fi mai rezilienți și mai siguri pe ei înșiși în mediul online” a declarat Directorul executiv al ENISA, Udo Helmbrecht.

Scopul campaniei: creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din întreaga Europă cu privire la securitatea cibernetică.

Teme abordate:

1) ,,Igiena cibernetică” 

Utilizarea metaforică a conceptului de ,,igienă” nu este întâmplătoare, acesta informează cu privire la bunele deprinderi în materie de securitate cibernetică necesare în rutina zilnică a tuturor utilizatorilor. Practicile sănătoase în materie de securitate cibernetică dau utilizatorilor mai multă încredere în aparatele lor, fie că este vorba de un computer, de un smartphone, de un dispozitiv portabil sau de orice alt gadget care este conectat la internet. Mesajul principal care trebuie reținut de utilizatori este acela că igiena cibernetică este un obicei care se învață de la cea mai fragedă vârstă și rămâne o rutină zilnică pentru toată viața.

2) „Tehnologiile emergente”

Prin prisma acestei teme se recunoaște importanța siguranței utilizatorilor și a noilor gadgeturi și echipamente. Tehnologia evoluează rapid și este important să fie luate în considerare setările de securitate și de confidențialitate ale noilor achiziții. Pentru această temă, cetățenii au primit orientări cu privire la aspectele cărora ar trebui să le acorde atenție în contextul noilor tehnologii.

Republica Moldova s-a alăturat acestei inițiative, astfel că Ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, au desfășurat pe parcursul lunii trecute, activități de informare cu privire la siguranța copiilor în mediul online.

Astfel, în luna octombrie curent, peste 400 de copii din liceele din capitală, precum și din raioanele Strășeni, Vadul lui Vodă, Călărași au fost familiarizați cu tematici dedicate promovării siguranței online și securității informației, creșterii nivelului de conștientizare asupra amenințărilor din mediul online, precum și prezentării soluțiilor pentru rezolvarea problemelor identificate în spațiul online.

Totodată, pedagogii au fost informați despre pericolele existente pe Internet pentru copii în era dezvoltării tehnologiilor informaționale, precum: intimidarea, hărțuirea sexuală, captarea materialelor cu conținut intim și au fost îndemnați să petreacă activități educativ-informative destinate accesării de către elevi a internetului în siguranță.

Inspectoratul General al Poliției recomandă părinților respectarea următoarelor măsuri destinate navigării copilului în siguranță în mediul online:

  •  Familiarizați-vă cu tehnologia! Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online;
  •  Instalați calculatorul într-o cameră comună, la vedere;
  •  Configurați setările de confidențialitate, în special pe rețelele de socializare întrebuințate cel mai des de copil;
  •  Instalați programe antivirus şi firewall, precum și program de control parental;
  •  Cercetați diverse surse pentru a afla informații despre siguranța online;
  •  Familiarizați-vă cu site-urile din Internet și programele cu acces la Internet, folosite de copil, pentru a înțelege cum îşi petrece acesta timpul online;
  •  Explicați copilului avantajele și dezavantajele Internetului și să navigheze online în siguranță;
  •  Monitorizați cine sunt prietenii virtuali ai copilului și unde merge copilul;
  •  Explicați copilului că utilizatorii din internet se pot afișa în profil date false și să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor;
  •  Explicați-i copilului să utilizeze parole complexe și să le modifice periodic;
  •  Urmăriți conturile copilului din rețelele de socializare, însă ATENȚIE! Nu transformați acest proces într-un control represiv, deoarece copilul va fi determinat să se ascundă. „Împrieteniți-vă” pe rețelele sociale, apreciații postările, iar dacă vedeți ceva ce vă îngrijorează vorbiții atent, între patru ochi. Spuneți-i ce vă îngrijorează şi de ce.

 

 


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.