Cyberlaw & Data protection
 

Health & Data – care este trend-ul?
13.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

The Wall Street Journal a publicat recent un articol, care include și un clip video, prin care informează cum sunt colectate și stocate neautorizat datele medicale a zeci de milioane de americani.

Astăzi, în statele civilizate, 80% din datele medicale ale persoanelor vizate sunt în format digital. Acest fapt înseamnă că ele sunt foarte ușor de copiat, transferat, sau manipulat. Companii mari precum Apple, Amazon, chiar și unele mai mici cum sunt Xealth, în cazul în care intră în posesia acestor date, au capacitatea de a le utiliza pentru a-și genera profituri, fără a se conforma unor cerințe minime precum acordul privind prelucrarea datelor obținute de la persoanele vizate.

În clipul video de mai sus, se descrie modul prin care datele medicale sunt utilizate în interesul acestor corporații, iar mai jos vă expunem în limba română mecanismul descris.

1. Cine este Xealth?

Xealth este un start-up de succes în domeniul health & pharma și reprezintă o platformă online de sistematizare a informațiilor ce privesc pacienții, crearea unui portofoliu de servicii și medicamente pentru diferite probleme de sănătate etc.

2. Cum funcționează Xealth?

Medicii care utilizează Xealth introduc datele pacienților în aplicație, pe baza informațiilor deținute de Xealth cu privire la medicamente, dispozitive medicale ș.a.m.d. introduse în sistem, printr-un algoritm, aplicația îi oferă medicului o listă de produse personalizată după necesitățile pacientului. După care, medicul parcuge această listă și selectează un număr de produse recomandate pe care o distribuie pacientului său. Dacă pacientul dă click pe unul dintre produse, aplicația îl direcționează către un terț (ex. Amazon) care vinde această unitate și îi oferă pacientului posibilitatea de achiziționare.

3. Care-i problemă?

Având în vedere legătura dintre Amazon și Xealth, aceștia printr-o aplicație ce utilizează IA (inteligența artificială), prelucrează datele medicale ale pacienților, pentru a identifica trend-uri și patterns-uri. 

Mai mult, medicii, prin utilizarea unor cuvinte-cheie, pot identifica chiar și persoane concrete care ar fi perfecte pentru efectuarea unui cercetări medicinale.

Marile corporații ne asigură că toate informațiile sunt supuse unor proceduri criptografice complexe și nu există loc de înrijorare.

Totuși, Dr. Dudley Adams, expert UCSF în utilizarea datelor, consideră că aceste garanții nu sunt suficiente și prevede posibilitate utilizării acestor date în scopuri total contrare intereselor persoanelor vizate, ex. vânzarea informațiilor companiilor de asigurări, care o dată informate ar evita contractarea cu persoanele expuse unor riscuri medicale. Tot așa, aceste date ar putea fi utilizate de către angajatori pentru a decide cu privire la angajarea unei persoane sau nu.

Mai mult, portalul informează că gigantul tehnologic Google a colectat fară permisiune date medicale despre zeci de milioane de americani. Colectarea datelor a făcut parte dintr-o inițiativă a Google, intitulată ‘Project Nightingale’ (Proiect Privighetoarea), prin intermediul căreia Google accesează informații ale pacienților companiei medicale Ascension, cea mai mare firma catolică de acest tip și care are sediul în Saint Louis (Missouri). Printre datele la care Google ar avea acces se enumeră: diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator și registre de internare etc. Important este că nici pacienții și nici medicii nu au fost anuntați despre schimbul de date între Google și Ascension.

Rămâne de văzut până unde va ajunge tupeul celor din domeniul .com și ce se va alege din așa numitul privacy.

 


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.