Fiscalitate

Accesibilitate în depistarea fraudelor din comerțul electronic în Uniunea Europeană. Miniştrii de Finanţe au semnat un acord
16.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale UE au semnat în data de 08 noiembrie curent, un acord care, inerent, va pune la dispoziţia autorităţilor antifraudă date relevante, care vizează achiziţiile online, pentru a facilita lupta împotriva fraudelor în materie de TVA, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an în UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Normele respective vor fortifica capacitatea statelor membre de a lupta împotriva fraudelor în materie de TVA din domeniul comerțului electronic, asigurând experții antifraudă din UE cu accesul corespunzător la datele relevante referitoare la TVA. Astfel, prestatorii de servicii de plată vor fi obligați să furnizeze autorităților din statele membre anumite date privind plățile conexe vânzărilor transfrontaliere, pe care specialiștii antifraudă le vor putea accesa și analiza. Totodată, vânzătorii online atât din UE, cât și din afara UE, vor putea fi identificați în momentul în care nu respectă obligațiile în materie de TVA.

„Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de măsuri vizând simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilităţilor de fraudă şi facilitarea activităţilor comerciale licite. Este clar că statele membre sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte aceste obiective şi sper că această dinamică poate duce la o reformă amplă a întregii legislaţii care stă la baza sistemului”, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

Miniștrii de Finanțe din UE au convenit, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente în materie de TVA. Noul regim ar trebui să reducă birocrația și sarcinile administrative pentru întreprinderile mici și să creeze condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, utilizând un mozaic de abordări la nivelul UE, întrucât pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA chiar variază.

Se va asigura astfel un prag uniform al cifrei de afaceri de 85.000 euro pentru societățile care desfașoară activități economice numai în statul lor membru și un prag de 100.000 euro la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfășoară activități comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire în alt stat membru. Noul sistem de TVA pentru IMM-uri ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2024.

Comisia Europeană a salutat și acordul privind măsurile de scutire fiscală pentru a facilita eforturile de apărare comună în contextul politicii de securitate și apărare a UE.
Noile norme vor trebui să fie confirmate de Parlamentul European înainte de intrarea în vigoare din ianuarie 2024.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.