Cyberlaw & Data protection
 

Jocuri gratuite pe smartphone. Unde ajung datele tale personale?
15.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Fiind lipsa de transparență a anumitor aplicații, mulți utilizatori nu sunt conștienți de cantitatea de informații personale pe care o pot transmite către exterior și nici nu știu unde ajunge sau în ce scopuri poate fi utilizată.

Potrivit unui studiu din 2018, jocurile gratuite pe smartphone atrag aproape 60 % din utilizatorii de jocuri digitale. Un succes tot mai mare pentru aplicații de joc deseori gratuite și care cauzează dependență, utilizând uneori o cantitate mare de date.

Actualmente printre jocurile cele mai descărcate se numără, în principal, cele denumite „free to play”. Majoritatea acestor jocuri se obține gratuit în câteva clicuri și sunt, în special, adaptate situațiilor de mobilitate sau perioadelor de inactivitate.

Atunci când jocurile sunt gratuite, această gratuitate nu este în general decât una aparentă, fiindcă aplicațiile valorifică, mai mult sau mai puțin direct, datele generate de utilizatori de pe smartphone-ul lor. Acest lucru se aplică mai ales în cazul informației privind localizarea, care este “informația regină” a telefonului inteligent, una dintre veritabilele contraponderi ale jocului, care se dovedește a fi foarte prețioasă pentru a rafina ținta publicitară.

De asemenea, aplicațiile de jocuri profită de angajamentul jucătorilor pentru a colecta numeroase date comportamentale , jocurile bazate pe localizare – cum ar fi Pokémon GO care beneficiază de o bază importantă de utilizatori – datorită căruia atrage în același timp persoanele către spații fizice comerciale (magazine partenere, mărci care sponsorizează locații).

Autorul jocului preferă să-și determine jucătorii să-i viziteze partenerii comerciali. Aceștia îl vor remunera mai mult sau mai puțin pe autor în funcție de calitatea profilurilor care le vor trece pragul. Astfel, cu cât datele colectate de aplicație sunt mai precise, cu atât profilul jucătorului/consumatorului este mai fiabil, iar remunerarea autorului va fi mai consistentă.

Astfel, recomandările în acest caz pentru jucători ar fi:

  1. Evitați aplicațiile dubioase, în acest sens fiind de folos comentariile utilizatorilor în magazinele de aplicații.
  2. Limitați numărul de informații furnizate în timpul înscrieri.
  3. Utilizați o parola diferită de cele utilizate pentru alte servici online.
  4. Nu autorizați accesul la contacte, geolocație sau  la microfonul Dvs.

Sursa: LegalUp.ro


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.