„Există companii care vor să influenţeze deciziile politice, iar tentaţia să cedezi este mare, autorităţile trebuie să ţină cont de interesul comun al societăţii” Bogdan Chiriţoiu, Președintele Consiliului Concurenței din România
19.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Gradul ridicat de concurenţă şi preţurile mici din România pot fi menţinute prin intrarea unor noi forme de business pe piaţă şi, chiar dacă există companii care vor să influenţeze deciziile politice, iar tentaţia să cedezi este mare, autorităţile trebuie să ţină cont de interesul comun al societăţii, a declarat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Agerpres.ro.

Potrivit acestuia, există un grad ridicat de concurenţă pe pieţele din România, iar gradul de concentrare este scăzut, spre deosebire de piaţa americană şi de cea vest-europeană.

“Acest lucru se reflectă şi în faptul că avem preţuri substanţial mai mici decât cele din vestul Europei, undeva la 60% din media UE. Salariile mai mici au şi ele o contribuţie, dar este important şi faptul că există un grad important de concurenţă”, a precizat Chiriţoiu.

El a subliniat că provocarea este păstrarea nivelului ridicat de competiţie.

“Trebuie să rămânem o economie deschisă către nou şi inovare, iar acestea ne vin în mare parte din digitalizare. Deci este important ca România să rămână deschisă către noi tehnologii, către noi forme de business. Până acum am beneficiat de faptul că am avut sisteme de comunicaţii accesibile, în stare bună şi ieftine. Aici o contribuţie a avut-o şi licitaţia pentru serviciile 4G, pe care eu o văd ca pe unul dintre cele mai mari succese ale activităţii noastre”, a arătat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a subliniat că acest lucru a dus la apariţia a patru actori pe piaţa de telecomunicaţii, ceea ce a asigurat un nivel de concurenţă ridicat şi a dus la preţuri scăzute.

Dumnealui a mai declarat că “Statul român a rămas implicat în energie şi transporturi, în acest sector avem şi cele mai multe companii mari aflate în dificultate, care au pierderi. Aceasta înseamnă că distrug valoarea, nu folosesc bine resursele care există la dispoziţia societăţii. În acelaşi timp, multe companii se plâng că nu găsesc forţă de muncă, iar faptul că oameni sunt blocaţi, deci resurse, oameni care ar putea să lucreze productiv, să facă ceva bun pentru economiei, sunt blocaţi în companii care generează pierderi, este un lucru rău pentru noi toţi”, a completat Chiriţoiu.

Pentru mai multe detalii accesați acest link.

Ar fi de interes să aflăm părerea Președintelui Consiliului Concurenței din Moldova, Marel Răducan, privitor la situația pe piața autohtonă.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.