Internaţional

Legea rusă privind agenții străini este extinsă și asupra persoanelor fizice
21.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Radio Svoboda informează că a fost adoptată în a doua lectură proiectul de lege ce vizează agenții străini, acesta va permite să fie recunoscuți drept “agenți străini” și persoanele fizice. Acest statut poate fi atribuit celor implicați în crearea sau distribuirea de materiale Media, care au fost deja recunoscute drept “agenți străini”. Noua lege i-a îngrijorat întâi de toate pe jurnaliștii, dar nu numai ei: mulți au decis că teoretic ar putea fi încadrați în această categorie și orice cetățean care, de exemplu, va împărtăși în rețelele sociale publicații ale portalurilor/posturilor radio Liberty, BBC, “german Wave” și multe altele, care critică politica Federației Ruse.

Totuși, autorul inițiativei, șeful comitetului pentru politica informațională, Leonid Levin, a precizat că este puțin probabil ca o persoană fizică să fie declarată „agent străin” dacă scrie și răspândește materiale despre cultură, sport sau muzică, ceea ce nu va fi cazul dacă abordează teme privind situația socială și politică din țară. În fiecare caz în parte, decizia va fi luată de ministerul justiției împreună cu ministerul de externe.

Legea privind așa-zișii agenți străini în Rusia a fost adoptată în 2012 și vizează orice organizație neguvernamentală care primește finanțare din exterior. În 2017, legea a fost extinsă și asupra instituțiilor de presă.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.