Flux noutăţi

Garanţii sociale pentru cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Regatul Spaniei
24.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada  19-21 noiembrie 2019 la Madrid, Regatul Spaniei a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Regatul Spaniei.

Delegaţia a fost compusă din experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Scopul Acordului: asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Garanții oferite cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei:

  1. dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş;
  2. pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale;
  3. pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal.

Persoanele asigurate vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor.

Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordul negociat permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în alte state, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani  realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu şi dreptul la alocaţie socială.

Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază la moment.

În prezent Republica Moldova a semnat 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.