Flux noutăţi

Deputații europeni solicită mai multe acțiuni pentru garantarea interesului superior al copiilor
27.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

După cea de-a 30-a aniversare a Convenției ONU privind Drepturile Copilului, la 20 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, evaluând numeroasele provocări cu care se confruntă copiii și tinerii astăzi.

Textul a fost aprobat marți, cu 495 de voturi pentru, 58 împotrivă și 87 abținer. Deputații condamnă toate formele de violență împotriva copiilor, inclusiv căsătoria forțată, traficul, violența psihologică și îndeamnă toate țările UE să lucreze la noi strategii de eradicare a violenței sexuale și a abuzurilor asupra copiilor atât online cât și offline.

Rezoluția solicită punerea în aplicare completă a sistemului european comun de azil pentru a îmbunătăți condițiile pentru copiii în cazul migrației. De asemenea, s-a menționat că interesul superior al copilului ar trebui să fie o considerație primară în toate deciziile referitoare la copii și migrație. Nu în ultimul rând, unii copii continuă să se nască apatrizi, inclusiv în UE, iar deputații europeni solicită țărilor în cauză să abordeze această problemă. Totodată, Parlamentul invită toate țările UE să garanteze tuturor copiilor dreptul la o educație incluzivă.

Pe o notă pozitivă, rezoluția evidențiază rolul semnificativ pe care îl pot juca copiii în conturarea agendei politice, așa cum este ilustrat de mobilizarea recentă împotriva schimbărilor climatice conduse de tineri. În cele din urmă, Parlamentul  european îndeamnă toate țările care nu au ratificat încă Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și protocoalele adiționale să o facă de urgență. Această Convenție a Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului a devenit cel mai ratificat tratat privind drepturile omului din istorie.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.