Fiscalitate

Facebook și Google ar putea fi obligați să se înregistreze în Republica Moldova și să plătească impozite
27.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Companiile internaționale care prestează serviciile electronice pentru persoane fizice din Republica Moldova, ca Facebook, Google, diferite aplicații electronice, vor fi obligate să se înregistreze în Republica Moldova și să achite suma TVA aferentă serviciilor, potrivit proiectului legii fiscale și vamale pentru anul 2020. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.

Conform conceptului, „compania nerezidentă care prestează servicii electronice persoanelor fizice rezidente urmează să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat, cu achitarea și declararea trimestrială a TVA pe livrările de servicii în adresa persoanelor fizice rezidente. Procesul de solicitare a codului fiscal, de prezentare a informației privind TVA va putea fi efectuat la distanță prin intermediul serviciului electronic: E-commerce-VAT office amplasat pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat”.

Măsura dată, după cum afirmă autorii, va asigura o concurență loială între prestatorii de servicii electronice naționali și internaționali prin aplicarea aceluiași tratament fiscal ce ține de achitarea TVA la buget. Se preconizează că această măsură va asigura creșteri suplimentare de venituri pe perioada anului viitor de circa 100 mil. lei.

De menționat că, începând cu 1 ianuarie 2018, Uniunea Europeană a unificat legislația în partea ce ține de TVA aplicabilă între țările UE și a introdus norma conform căreia TVA se achită la locul aflării consumatorului de servicii. Până la această dată multe companii internaționale «migrau prin piață» în căutarea jurisdicțiilor fiscale mai prielnice, cu cote TVA aplicabile mai reduse, unde instituiau filiale pentru desfășurarea afacerilor cu consumatorii europeni.

Conform legislațiilor fiscale din Australia, Bahrain, Belarus, Uniunea Europeană, India, Japonia, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii, companiile internaționale sunt responsabile de stabilirea, taxarea și achitarea TVA către autoritățile competente pentru toate achizițiile de aplicații cu plată și pentru achizițiile în aplicație făcute de clienții din țările respective.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.