Banking
 

BNM a publicat rezultatea activității sale pe piața valutară, precum și rezultatele privind piața valutară fără numerar a Republicii Moldova
20.12.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Activitatea Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară se desfășoară în strictă conformitate cu obiectivele politicii monetare și valutare a BNM. Banca Națională utilizează în calitate de instrumente ale intervențiilor valutare atât operațiunile directe (cumparări sau vânzări la vedere de valută contra lei moldovenești), care influențează masa monetară, cât și operațiunile de ajustare (swap-uri valutare), care sunt instrumente reversibile și care nu au impact asupra masei monetare pe termen lung.

Operațiunile sunt reflectate la data încheierii tranzacției. Echivalentul în dolari SUA este calculat utilizând cursurile medii lunare ale leului moldovenesc față de dolarul SUA și valuta respectivă. Informația cu privire la piața valutară fără numerar se publică lunar până în ultima zi a lunii următoare celei de raportare. Metoda calculării volumului operatiunilor SWAP – media ponderată zilnic, în funcție de termenul operațiunii SWAP (numărul de zile). Exemplu: SWAP 10 mil. USD cu termenul de 15 zile în luna cu 30 de zile calendaristice se reflectă ca 5 mil. USD. Valutele sunt recalculate la ratele de schimb medii lunare.

Statistica publicată de BNM poate fi accesată conform link-ului.

În ceea ce privește piața valutară fără numerar a Republicii Moldova, aceasta caracterizată de volumul tranzacțiilor de cumpărare/vânzare a valutei, cu excepția celor efectuate de către Banca Națională a Moldovei, care au avut loc pe cele mai diferite segmente ale pieței. Printre segmentele pieței monitorizate, în particular se numără piața interbancară (tranzacțiile de cumpărare/vânzare a valutei efectuate între băncile comerciale) și piața intrabancară (tranzacțiile de cumpărare/vânzare a valutei efectuate între bănci și clienții acestora).

Informația privind piața valutară fără numerar se calculează în baza Rapoartelor cu privire la sumele de valută cumpărate și vândute de către bănci contra lei moldovenești care sunt prezentate la Banca Națională a Moldovei în conformitate cu Regulamentul privind stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc față de valutele straine (aprobat prin Hotărârea Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr. 3 din 15 ianuarie 2009).

Operațiunile sunt reflectate la data încheierii tranzacției. Echivalentul în dolari SUA este calculat utilizând cursurile medii lunare ale leului moldovenesc față de dolarul SUA și valuta respectivă. Informația cu privire la piața valutară fără numerar se publică lunar până în ultima zi a lunii următoare celei de raportare. Metoda calculării volumului operațiunilor SWAP – media ponderată zilnic, în funcție de termenul operațiunii SWAP (numărul de zile). Exemplu: SWAP 10 mil. USD cu termenul de 15 zile în luna cu 30 de zile calendaristice se reflectă ca 5 mil. USD. Valutele sunt recalculate la ratele de schimb medii lunare.

Raportul poate fi accesat conform link-ului BNM.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.