Flux noutăţi

Promovarea Legii uceniciei pe agenda Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a partenerilor de dezvoltare
17.01.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Cooperarea cu partenerii externi în domeniul susținerii învățământului dual, colaborarea cu mediul de afaceri, precum și necesitatea promovării Legii uceniciei, au fost subiectele inerente abordate la 16 ianuarie curent, de către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici în cadrul unei ședințe cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei în Republica Moldova E. S. Angela Ganninger, directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Stefan Butcher,  președintele Camerei de Comerț și Industrii din Moldova, Sergiu Harea, precum și cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare a învățământului profesional tehnic.

În cadrul întrunirii, participanții au subliniat importanța definitivării și aprobării Legii Uceniciei. Această preocupare a fost fixată și în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat prin HG nr. 636/2019, care prevede aprobarea proiectului Legii Uceniciei în vederea implementării învățământului dual de către Guvern și remiterea spre examinare Parlamentului în termen de până în iunie 2020. Referitor la conținutul proiectului Legii Uceniciei, este de remarcat că acest document va reglementa două tipuri de ucenicie diferite: pe de o parte, ucenicia la locul de muncă, iar pe de altă parte, ucenicia în învățământul dual.

Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasador al  Germaniei în Republica Moldova a subliniat că Germania a susținut și va continua să ofere suport în dezvoltarea învățământului dual, inclusiv prin asistență în promovarea proiectului Legii Uceniciei.

La rândul său, Stefan Butcher, directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a reiterat susținerea SDC pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic, în special al învățământului dual în ceea ce privește asigurarea unei baze legislative solide și relevante atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru tineri.

Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrii din Moldova a accentuat necesitatea aprobării Legii Uceniciei pentru a asigura mediul de afaceri cu forță de muncă calificată. „Reglementarea prin lege a învățământului dual va fi o garanție pentru companii a faptului că statul susține mediul de afaceri cu forța de muncă necesară”. 


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.