Curtea Constituțională a publicat raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale în anul 2019
23.01.2020 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 21 ianuarie 2020, Curtea Constituțională (CC) a prezentat Raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale în anul 2019, eveniment care s-a desfășurat, în premieră, în mod public.

În cadrul prezentării, judecătorii CC au oferit date privind sesizările depuse de subiecții abilitați cu acest drept, precum și hotărârile pronunțate în anul 2019. Astfel, în anul 2019 pe rolul Curții s-au aflat 254 de sesizări, dintre care 235 au fost depuse în anul de referință, iar 19 – preluate din anul 2018.

Totodată, pe parcursul anului, Curtea a emis 152 de decizii de inadmisibilitate, iar motivul esențial al respingerii sesizărilor a fost caracterul lor nefondat. 

În 2019, Curtea a pronunțat 31 de hotărâri, dintre care unele cu rezonanță socială, acestea referându-se la:

  1. stagiul de cotizare pentru îngrijitorul persoanei cu dizabilitate severă; 
  2. suspendarea executării actelor Băncii Naționale a Moldovei; 
  3. termenul de decădere din dreptul de a contesta actele executorului judecătoresc; 
  4. interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ și a instituțiilor medico-sanitare; 
  5. amplasarea magazinelor duty-free. 

În cadrul evenimentului, Curtea a scos în evidență unele deficiențe în ce privește executarea hotărârilor și adreselor CC și ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate.

Președintele CC a remarcat că în procesul exercitării jurisdicției constituționale au fost identificate situații când sesizările erau depuse în mod repetat și nejustificat de către autori, având drept scop tergiversarea examinării cauzei.

Din respectivele considerente, Curtea a intervenit cu recomandarea către autoritățile competente (Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, în comun cu Uniunea Avocaților) de a efectua o analiză a practicii cu privire la ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate și a respectării condițiilor indicate în Hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 09.02.2016. Curtea a considerat că o astfel de analiză va contribui la îmbunătățirea calității sesizărilor privind excepțiile de neconstituționalitate.

Curtea a recomandat eficientizarea cooperării dintre autoritățile statului (Parlamentul și Guvernul) responsabile de procesul de legiferare în vederea asigurării executării hotărârilor și adreselor Curții Constituționale.

Președintele CC a subliniat că executarea promptă a actelor Curții este de natură nu numai să înlăture omisiunile în legislație, dar și să asigure respectarea drepturilor fundamentale într-un stat de drept.  

La evenimentul de prezentare a raportului privind exercitarea jurisdicției constituționale în anul 2019 au fost prezenți membrii Consiliului științific-consultativ de pe lângă Curte, precum și reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, Președinției, Curții Supreme de Justiție și Procuraturii Generale.

Textul raportului va fi publicat în Monitorul Oficial și poate fi accesat pe pagina web a Curții Constituționale.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.