Programul „Cetățenie prin Investiții” (MCBI), scrie unimedia.info, ar putea ajuta Republica Moldova să se dezvolte, să obțină resurse care la această etapă îi sunt vitale. Programele de cetățenie prin investiții reprezintă o sursă sigură de finanțare pentru state cu o economie slabă, demografie vertiginos descrescătoare și resurse naturale inexistente, potrivit lui Alexandru Țurcan, avocat în cadrul biroului de avocaţi Țurcan Cazac.
Practic toate ţările europene din bazinul Mării Mediterane acordă cetăţenilor străini drepturi de reşedinţă pe teritoriul ţărilor lor, dar, implicit şi pe teritoriul întregii Uniuni Europene, în schimbul unor investiţii de câteva sute de mii de euro în imobile sau alte proiecte aprobate.
„Prin intermediul Programului MCBI, Republica Moldova încearcă să atragă o parte din capitalurile globale, aflate în proces de emigrare economică. Odată declarându-se actor pe piața globală a serviciilor de imigrare economică și investind resurse în afirmare pe această piață, ar fi o greșeală strategică pentru țara noastră să părăsească această piață prin închiderea Programului MCBI.
Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group, de pe urma acestui program Moldova poate beneficia de:
– 10 mii de noi locuri de muncă;
– crearea unui nou sector industrial, servicii externalizate de finanțe și tehnologie, care ar oferi o nouă oportunitate pentru cetățeni și diaspora moldovenească;
– finanțarea Fondului de Dezvoltare Durabilă care poate fi injectat în proiecte majore de infrastructură.
Multe țări din lume văd programul ca fiind „o formă standard de finanțare suverană, avantajul fiind, că nu creează alte datorii, iar fondurile pot fi direct injectate în proiecte cu valoare socială, de exemplu infrastructură”, explică Paddy Blewer, PR & Communication Director al Henley & Partners.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.