Din 28 noiembrie 2018 până în prezent, Parlamentul a adoptat modificări prin care se reglementa în mod expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avariere la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în dependență de categoria de pericol a obiectelor industriale periculoase, varia de la suma de 5 la 100 de milioane de lei.
Modificările au generat nemulțumirea comunității de afaceri. Aceștia au abordat subiectul cu factorii de decizie în cadrul dezbaterilor organizate în august 2019 pe platforma Consiliului Economic. Atunci reprezentanții businessului au menționat că stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării va genera creșterea până la 100 de ori a mărimii primei de asigurări, lucru care poate să ducă chiar la falimentarea unor companii. În urma modificărilor operate la Codul Contravențional sancțiunile stabilite persoanei juridice în acest context sunt de la 500 la 700 de unități convenționale.
La 6 februarie curent, deputații au votat pentru revenirea la prevederile Legii 116/2012 de până la modificările din 2018, prin care mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase.
Acum urmează cea de a două etapă – Legiuitorul obligă Executivul să elaboreze în termen de 9 luni modificări legislative care să reglementeze un mecanism eficace și reciproc acceptabil de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase, astfel încât să fie animat spiritul de conștiinciozitate a agenților economici fără a impune achitarea unor sume exagerate în calitate de prime de asigurare.
Aflaţi mai mult despre Asigurări, Consiliul economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.