Debutarea proiectului comun al Comisiei Europene și al Consiliului Europei „SUPORT ÎN SPORIREA EFICIENȚEI ȘI CALITĂȚII SISTEMULUI JUDICIAR IN REPUBLICA MOLDOVA”
03.03.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Primăvara a început cu vești bune pentru sistemul de executare din Republica Moldova. În zilele de 2 și 3 martie, au debutat activitățile proiectului comun al Comisiei Europene și al Consiliului Europei “SUPORT ÎN SPORIREA EFICIENȚEI ȘI CALITĂȚII SISTEMULUI JUDICIAR IN REPUBLICA MOLDOVA”, axate pe susținerea și fortificarea sistemului de executare și a celui judecătoresc.

Evenimentul a marcat debutul misiunii echipei de experți, care se vor concentra pe studierea evoluției sistemului de executare în ultimii 10 ani și pe identificarea unor soluții pentru provocările existente la moment în activitatea sistemului.

La fel, experții vor lucra, în comun cu reprezentanții UNEJ și ai MJ, la elaborarea unor criterii de evaluare a performanțelor sistemului de executare, dar și la conturarea standardelor profesionale pentru executorii judecătorești.

Experții, dar și reprezentanții organizațiilor cu care interacționează executorii judecătorești au apreciat drept o reușită reforma sistemului de executare realizată în 2010, menționînd sporirea eficienței executării, buna organizarea a profesiei și reușitele în sensul obținerii accesului la informațiile relevante procedurii de executare. 

Totodată, au fost identificate si oportunități pentru modernizarea și eficientizarea procedurilor de lucru. Astfel, experții au susținut inițiativa și eforturile UNEJ în sensul creării unui sistem informațional de evidență și gestionare a procedurilor de executare, a cărui prezentare a fost facută în cadrul lucrărilor din data de 3. martie 20.

De asemenea, Ministerul Justiției a prezentat proiectele avute in derulare pentru crearea unui registru electronic, menit să sprijine activitatea executorilor judecătorești.

O altă inițiativă susținută de proiect și organul profesional al executorilor judecătorești este lansarea unei platforme de licitații electronice, pentru a face maxim transparentă și corectă vinzarea silită a activelor de către executorii judecătorești. În acest sens au fost prezentate experiențele altor state care implementează cu succes acest instrument.

Realizarea acestor misiuni ambițioase se va efectua  cu suportul misiunii experților CEPEJ (din Lituania, Olanda,  Franța si România), acordat prin intermediul proiectului, în cadrul Parteneriatului Estic pentru buna guvernare.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.