Flux noutăţi

Eutanasierea pacienților cu demență avansată a fost aprobată de Înalta Curte a Olandei
23.04.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Curtea Supremă a Olandei a hotărât, punând în practică o lege deja existentă în această materie, că medicii pot apela la eutanasierea pacienților cu demență avansată, în situația în care aceștia au scris anterior o mențiune în acest sens, menționează abcnews.go.com.

Decizia dată de Înalta Curte vine într-o speță în care, anul trecut, un medic a fost achitat de o instanță inferioară, după ce a decis să eutanasizeze o femeie în vârstă de 74 de ani. Procurorii au motivat, pe parcursul procesului derulat la Haga, că au existat indicii că femeia s-ar fi putut răzgândi după ce și-a exprimat într-o declarație scrisă dorința de a fi eutanasiată.

Curtea Supremă arată acum că: „Instanța a stabilit că doctorul a acționat diligent și că nu este cazul să fie sancționat.” Conform legii olandeze, persoanele sunt eligibile pentru eutanasiere dacă formulează o solicitare voluntară și dacă suferința lor este insuportabilă și fără speranță de vindecare. Procedura constă în elaborarea, de către pacienți, a unei solicitări scrise, în vederea eutanasierii, în care trebuie să precizeze condițiile în care aceasta ar trebui să aibă loc.

Amintim că, eutanasia este permisă în prezent în următoarele state din Europa: Olanda, Belgia, Luxemburg. La fel, Canada, India și Columbia sunt și ele adepte ale aceste practici medicale. Legea din Elveția, Coreea de Sud, Japonia și mai multe state din SUA permite sinuciderea asistată în anumite condiții (pacientul își termină propria viață cu ajutorul medicului).


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.