Internaţional

Curtea Constituțională a Germaniei a decis că nemții au dreptul să protesteze în timpul pandemiei
28.04.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Curtea Constituțională a Germaniei (Bundesverfassungsgericht) a decis că interdicțiile legale privind întrunirea in grupuri mai mari de 2 persoane, încălcă dreptul constituțional la libertatea întrunirilor. Curtea a decis că germanii au dreptul să organizeze proteste politice, dacă respectă regulile de distanțare socială pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

Hotărârea este rezultatul unei plângeri depuse de un grup de tinerii activiști împotriva deciziei autorităților locale din orașul Giessen landul Hessa, care a interzis un protest planificat împotriva restricțiilor de a se întruni în adunări publice în grupuri mai mari de două persoane. Activiștii pro-democrație de la Giessen, susțin că măsurile de izolare încalcă un element fundamental al constituției germane – libertatea întrunirilor.

Acest caz a ajuns la Curtea Constituțională, după ce două instanțe inferioare au verificat legalitatea interdicției de a demonstra, impuse de autoritățile locale, chiar dacă organizatorii au promis că vor respecta regulile de distanțare socială în timpul marșului.

Neconstituționalitatea interdicțiilor de blanchetă (Generellen Verbot)

Curtea Constituțională a decis că interdicția generală (de blanchetă) a demonstrațiilor este neconstituțională. Curtea a decis că preocupările pentru sănătatea publică legate de pandemia coronavirusului nu reprezintă un motiv pentru o interdicție generală a demonstrațiilor.

Curtea reținut că “Autoritățile locale au aplicat în mod eronat dispozițiile Guvernului Landului Hessa de a combate coronavirusul, interpretând că acestea presupun dreptul de a impune o interdicție generală a adunărilor a mai mult de două persoane, care nu locuiesc în aceeași gospodărie și, astfel încălcând dreptul constituțional la libertatea întrunirilor”.

Curtea Constituțională a adăugat că prezenta hotărâre obligă autoritățile locale din Giessen, precum și cele două instanțe inferioare, să ia o nouă decizie, ce ar autoriza protestele în anumite condiții sau să le interzică, doar dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.

Textul integral al hotărârii poate fi găsit aici.
Traducere efectuată de către TĂNASE ȘI PARTENERII.

Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.