Cazul se referă la o acțiune depusă împotriva instituțiilor germane, în contextul Programului de achiziție a sectorului public (PSPP) al Băncii Centrale Europene (BCE).
Punând la îndoială validitatea deciziilor BCE, Curtea Constituțională Federală Germană a trimis cazul la Curtea de Justiție, făcând referire la compatibilitatea deciziilor PSPP cu interdicția tratatului privind finanțarea monetară și principiul competențelor conferite.
În Hotărârea sa din 11 decembrie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat o poziție diferită ca răspuns la cererea de pronunțare a unei hotărâri preliminare depusă de către Curtea Constituțională Federală.
Curtea Constituțională Federală a constatat faptul că hotărârea CJUE în ceea ce privește dacă deciziile BCE cu privire la PSPP satisfac principiul proporționalității este lipsită de motivare, în această măsură, judecata fiind ultra vires, iar hotărârea neaplicabilă în Germania.
Curtea Constituțională a constatat faptul că guvernul federal și Bundestagul german au încălcat drepturile reclamanților în temeiul art. 38 (1) prima teză coroborată cu art. 20 (1) și (2), și art. 79 (3) din Legea fundamentală (Grundgesetz – GG), nereușind să ia măsuri care să conteste faptul că BCE, în deciziile sale privind adoptarea și punerea în aplicare a PSPP, nu a evaluat și nici nu a demonstrat că măsurile prevăzute în aceste decizii îndeplinesc principiul proporționalității.
În ceea ce privește contestarea reclamanților conform căreia PSPP eludează efectiv art. 123 TFUE, Curtea Constituțională Federală nu a constatat o încălcare a interdicției finanțării monetare a bugetelor statelor membre.
Decizia publicată pe 5 mai 2020, nu privește nicio măsură de asistență financiară luată de Uniunea Europeană sau BCE în contextul actualei crize de coronavirus.
Decizia în limba engleză poate fi accesată aici.
Aflaţi mai mult despre CJUE, Curtea Constituțională a Germaniei, Dreptul Uniunii Europene
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.