Flux noutăţi

Comisia Europeană solicită ca granițele să rămână închise pentru călătorii până la vară
11.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Comisia Europeană a invitat statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE, comunică digi24.ro.

Comisia arată că situația cauzată de pandemia de coronavirus rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial, chiar dacă unele state membre UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării restricțiilor. De aceea, CE propune menținerea măsurilor ce vizează frontierele externe.

De asemenea, eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă eșalonat, după cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană comună: controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe.

Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România) și cele 4 state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări. Comisia invită continuarea abordării coordonate în ceea ce privește prelungirea, deoarece acțiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE și ale spațiului Schengen la toate frontierele, cu aceeași dată de încetare și în mod uniform.

Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a restricției privind călătoriile neesențiale către UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferință cu miniștrii afacerilor interne. Orice nouă prelungire a restricției de călătorie după data de 15 iunie 2020 ar trebui să fie evaluată din nou, în funcție de evoluția situației epidemiologice, se mai arată în comunicat.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.