Flux noutăţi

Institutul custodiei va fi reglementat de legislația națională
21.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a examinat amendamentele la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, în scopul consolidării sistemului de protecție a copiilor și îl va propune plenului Parlamentului spre adoptare în lectură finală. Astfel, părinții vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode.

Potrivit modificărilor, părinții (părintele), aflat temporar într-o altă localitate din țară sau peste hotare vor (va) putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. Totodată, părinții rămân a fi reprezentanți legali ai copilului, iar custodele îndeplinește funcțiile de responsabil legal.

Noile noțiuni prevăd că reprezentantul legal al copilului este părintele, persoana sau autoritatea desemnată să apere drepturile și interesele copilului și să acționeze în numele copilului în materie de protecție, siguranță, ocrotire a sănătății, educație, proprietate și altor drepturi ale copilului. În același timp, responsabilul legal al copilului este persoana sau autoritatea desemnată conform legii, să exercite drepturile și obligațiile aferente creșterii și îngrijirii adecvate a copilului, prin acordarea suportului fizic, emoțional, educațional și de dezvoltare în conformitate cu drepturile și interesele copilului.

Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adopției care urmează a fi racordate la situația în domeniul adopțiilor naționale și internaționale, în special, cu privire la posibilitatea adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adopției.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.