Guvernul Republicii Moldova a publicat pe site-ul oficial Proiectul Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative [download].
Proiectul de lege are drept scop introducerea unor măsuri speciale prin modificarea actelor normative de uz general, precum și introducerea unor prevederi noi. Modificările date sunt motivate de faptul că starea de urgență a încetat, iar Comisia pentru Situații Excepționale nu mai deține competențele necesare, astfel, viziunea autorilor proiectului de Lege (n.a. care, în opinia noastră, poate purta denumirea de „Legea COVID”) este că e necesară intervenția iminentă a legiuitorului pentru a stabiliza situația în țară.
Proiectul de Lege va aduce atingere la asemenea acte normative precum: Codul muncii al Republicii Moldova; Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019; Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020.
O prevedere, care la prima vedere este cel puțin dubioasă, dorește a reglementa întrevederile dintre avocați și clienții lor deținuți. Astfel, art. XXII din proiectul de Lege stabilește:
[…] În situații excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război, stării de urgență în sănătate publică, precum și instituirii regimului special în penitenciare:
a) întrevederile deținuților cu avocații lor se efectuează prin intermediul sistemului de teleconferință, cu asigurarea confidențialității corespunzătoare, sau la sediul instituției penitenciare, cu condiția respectării cerințelorantiepidemiologice stabilite de către instituția penitenciară;[…]
Reamintim că Republica Moldova, doar în anul 2019, a fost obligată de CEDO să plătească cetățenilor săi 508.465 Euro (aproape dublu raportat la 2018: 234.191 Euro) pentru încălcarea drepturilor lor. În cele mai multe cazuri, Moldova este declarată vinovată de justiție inechitabilă, tortură și încălcarea dreptului la libertate și securitate personală.
Aflaţi mai mult despre avocatură, confidențialitatea informațiilor, COVID-19, drepturile omului
Lasă un răspuns