Site icon JMD

Modificări la Legea apelor nr. 272/2011 în ceea ce privește eliberarea autorizației de folosință specială a apei

Agenția de Mediu informează agenții economici și persoanele fizice că la 15 mai a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 64/2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care au fost operate modificări la art. 25 și 27 al Legii apelor nr. 272/2011 în ceea ce privește eliberarea autorizației de folosință specială a apei.
Modificările se referă în special la lista de acte necesare a fi prezentate la cererea de obținere a autorizației și termenul de eliberare a autorizației, care s-a redus de la 2 luni la 30 de zile, cu o posibilă extindere de 10 zile (pentru autorizațiile pe termen lung).
1. Articolul 25:
alineatul (2):
litera c) se completează cu textul „ , în cazul fântânilor arteziene”;
litera d) se completează cu textul „ , dacă acesta nu este introdus în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”;
litera g) va avea următorul cuprins:
„g) rezultatele analizelor privind proprietăţile fizico-chimice şi/sau bacteriologice ale apei corpului de apă, dacă analizele nu au fost efectuate de alți solicitanți;”
litera h) se completează cu textul „ , în cazul apelor subterane”;
la litera j), cuvintele „dovada publicării în presa locală a” se substituie cu cuvintele „dovada afișării”;
la alineatul (31), litera b) va avea următorul cuprins:
„b) pentru activitatea specificată la art. 23 alin. (2) lit. c) – actele prevăzute la alin. (2) lit. b)–h) şi j) din prezentul articol;”
alineatul (4) va avea următorul cuprins:
„(4) Solicitantul autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei este obligat să afișeze la primăria din localitate un anunţ cu privire la solicitarea eliberării autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei. Orice persoană fizică sau persoană juridică care are obiecţii la cererea de eliberare a autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei poate notifica în scris instituţia competentă în termen de 30 de zile de la data recepționării cererii de către instituție.”
alineatul (5):
literele a) și b) vor avea următorul cuprins:
„a) coordonează, prin procedura ghişeului unic, condiţiile de folosinţă a apei în baza unui regulament aprobat de Guvern;
b) organizează, în comun cu autorităţile specificate în regulamentul aprobat de Guvern, inspectarea corpului de apă, a construcţiilor hidrotehnice, precum şi a altor construcţii destinate folosinţei apelor indicate în cerere;”
alineatul se completează cu litera c) cu următorul cuprins:
„c) comunică solicitantului decizia de eliberare sau de refuz al eliberării autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei.”
alineatul (7) va avea următorul cuprins:
„(7) Termenul maxim de examinare a cererii și de eliberare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei este de 30 de zile. În cazul autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei pe termen lung, termenul poate fi prelungit cu 10 zile.”
2. La articolul 27 alineatul (3), litera a) se abrogă.
Modificările vor intra în vigoare la 14 iunie 2020.