Flux noutăţi

Dezvoltarea regională – invitație la consultări publice
05.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează despre inițierea consultărilor publice pe marginea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 438/2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova.

În acest context, Ministerul cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei au elaborat un nou Concept al dezvoltării regionale în Republica Moldova, care a fost aprobat prin Decizia Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale nr. 4/20 din 13.02.2020.

Noua formulă a dezvoltării regionale s-a conturat pe necesitatea – autoritățile publice locale și centrale urmează să se implice mai mult în dezvoltarea economică locală, în contextul în care scopul politicilor economice îl reprezintă creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor din teritoriu.

Printre esențialele intervenții se enumeră:

  • modificarea art. 2 al Legii prin reformularea obiectivului general al dezvoltării regionale în conformitate cu conținutul prevăzut de noul Concept al politicii de dezvoltare regională: creșterea competitivității și a dezvoltării durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor;
  • evidențierea obiectivelor dezvoltării regionale: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor; sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii; asigurarea condițiilor instituționale și legale pentru implementarea unei guvernanțe colective, care implică nivelul național, regional și local în parteneriat cu sectorul privat și asociativ;
  • revizuirea unor atribuții ale Consiliului regional pentru dezvoltare – se propune excluderea din responsabilitățile instituției – evaluarea impactului implementării proiectelor și a programelor regionale, având în vedere: Consiliul regional pentru dezvoltare nu dispune de instrumentele și de mecanismele necesare pentru evaluare.

De asemenea, demersul inițiat este inclus în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, la capitolul X; se regăsește în Concluziile operaționale ale ultimilor reuniuni ale Subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și alte tipuri de cooperare sectorială – Cluster V “Agricultură şi dezvoltare rurală, pescuit şi politici maritime, dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră și la nivel regional” – ambele rapoarte indicând necesitatea modificării cadrului legal existent, prin înserarea noului concept de dezvoltare regională, focusat pe creșterea competitivității și dezvoltării durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor.

Proiectul normativ este supus consultărilor publice în cuprinsul 05.06.2020-26.06.2020 și poate fi accesat aici .


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.