Articole

Modificări în Legea nr. 393/1998 cu privire la Camera de Comerț și Industrie – critici și de ce moldovenilor le plac certificatele
12.06.2020 | Admin

Mihai Triboi

La moment, este supus consultărilor publice un Proiect de lege privind modificarea Legii nr. 393/1998 cu privire la Camera de Comerț și Industrie, chiar dacă acest Proiect a fost criticat anterior (vezi aici).

Context: După intrarea în vigoare a Legii nr. 133/2018 privind modernizarea Codului civil şi modificarea unor acte legislative, mai mulți politicieni (mulți dintre care nici nu au studii juridice), au observat un “gol legislativ”. Problema pe care au observat-o marea majoritate este că conceptul de ,,forță majoră” din Codul Civil a fost substituit cu cel de ,,impediment care justifică neexecutarea obligației”, iar Legea nr. 393/1998 cu privire la Camera de Comerț și Industrie nu a fost ajustată conform modificărilor Legii nr. 133/2018.

Panica s-a agravat odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu răspândirea virusului COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova și trendul privind aplicabilitatea normelor din Codul Civil privind impedimentul și hardship-ul. Se considera că datorită acestei lacune legislative antreprenorii nu își pot apăra drepturile pe timp de pandemie și că au de suferit multe raporturi juridice. Cu alte cuvinte, unde-s certificatele??

Stimați politicieni, mesajul nostru e să lăsați probleme juridice pentru juriști și să nu le căutați acolo unde ele nu sunt. Problema nu e în modificările Codului Civil. Mai mult ca atât, autorii modificărilor știau foarte bine despre reglementările acestor certificate.

Problema nu e nici în Legea 133/2018 și nici în Legea nr. 393/1998. Problema e în practicile birocratice care s-au întipărit adânc în relațiile noastre.

Birocrația am primit-o genetic din perioada sovietică și se pare că ne caracterizează și acum. Necesitatea pentru foițe și certficate ștampilate cu ștampilă umedă și semnate de directori ne provoacă o stare de siguranță inexplicabilă. Însă, birocrația ca fenomen social doar dăunează eficienței actului de justiție. Scopul nostru ar trebui să fie limitarea pe cât este posibil a proceselor birocratice, dar nu revenirea la acestea.

E mai greu să probezi în instanță că un eveniment reprezintă un impediment, decât să obții un certificat care rezolvă toate problemele. Justiția însă nu funcționează așa. Unica instituție competentă de a stabili circumstanțe cu valoare juridică trebuie să fie instanța de judecată, și punct.

Mai mult ca atât, un eveniment poate fi impediment pentru un raport juridic și același eveniment nu afectează în nici un fel alte raporturi juridice. Nu cred că ar exista vreun eveniment care ar afecta în egală măsură toate raporturile existente. Doar instanța decide dacă sunt întrunite elementele impedimentului pentru fiecare caz în parte. Iar părțile au sarcina să probeze (cu orice probe!) existența acestor elemente.

Pentru autorii Proiectului, recomandăm să priviți câteva lecții și articole științifice (aici , aici și aici) de unde se înțelege că modificările propuse nu au nici o necesitate practică.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.