Flux noutăţi

Proiectul modificărilor la Regulamentul privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe
15.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În cadrul ultimei ședințe a secretarilor se stat a fost discutat proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe (Regulament), aprobat prin HG nr. 500/1998.

Procesul de casare a mijloacelor fixe reglementat de Regulamentul privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.500 din 12 mai 1998, este unul depășit și deseori creează dificultăți în special în procesul de modernizare, dezvoltare a subiecților de drept reglementate fie ele autorități publice, instituții publice, fie ale agenți economici (întreprinderi de stat, municipale, SA, SRL cu cotă de participațiune a statului sau a administrației publice locale).

Având în vedere că există un mecanism clar de monitorizare a activităților întreprinderilor, prin proiectul elaborat Ministerul Finanțelor propune simplificarea procedurii de casare a mijloacelor fixe, cu verificarea ulterioară de către organele de conducere a tuturor acțiunilor întreprinse în acest sens.

Mai mult, în opinia autorilor modificărilor, tergiversarea demontării mijlocului fix duce inevitabil la majorarea pierderilor legate de consumuri de materiale și servicii, care pot fi direcționate fie la dezvoltarea întreprinderii, fie la majorarea obiectului impozabil în cazul impozitului pe venit. Este menționat și faptul că procedura în vigoare de casare a mijloacelor fixe în anumite cazuri presupune încălcarea unor cerințe normativ-tehnice ce țin de calitatea serviciilor prestate de întreprindere și/sau bunurile propuse. Totodată, solicitări privind simplificarea procedurilor de casare a mijloacelor fixe au fost înaintate și de ÎS și SA cu cota de stat în capitalul social, care, de asemenea, întâmpină dificultăți în acest proces.

Proiectul prevede substituirea în tot textul Regulamentului a noțiunii „casare” cu „casare/amortizare”, iar sintagmele „acte pentru casare”, „actele de casare” vor fi substituite cu „procese-verbale de casare”.

Un aspect inovativ strict necesar în procesul de modernizare și dezvoltare a entităților reglementate este posibilitatea de demontare a mijloacelor fixe până la obținerea autorizației de casare (în situații expres prevăzute), la moment Regulamentul prevăzând expres interdicția de demontare până la obținerea ei. În acest sens, proiectul prevede completarea pct. 14 din Regulament cu un alineat conform căruia demontarea mijloacelor fixe până la casare se admite, cu titlu de excepție, în cazul producerii unui accident și/sau altor calamități naturale, în cazul imposibilității evaluării stării mijloacelor fixe și/sau necesității efectuării unor lucrări suplimentare, inițial neprevăzute, necesare în legătură cu construcția, extinderea, reconstrucția sau reutilarea tehnică a acestora.

Proiectul urmează a fi discutat în cadrul ședinței de Guvern și, în cazul aprobării, va intra în vigoare odată cu publicarea modificărilor în „Monitorul oficial”.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.