Flux noutăţi

Curtea Federală a Germaniei obligă Facebook să înceteze colectarea automată a datelor
24.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Cea mai înaltă jurisdicţie germană, Curtea Federală de Justiție, a ordonat marţi, 23 iunie, gigantului Facebook să înceteze colectarea automată şi fără acord specific a datelor utilizatorilor aplicaţiilor sale, precum Whatsapp sau Instagram.

„Nu există nicio îndoială cu privire la poziţia dominantă a Facebook pe piaţa reţelelor sociale, şi nici asupra utilizării acestei poziţii dominante”, a argumentat Curtea Federală de Justiţie în decizia sa, confirmând o hotărâre emisă împotriva Facebook în 2019 de către autoritatea naţională în domeniul concurenţei. Compania americană Facebook a depus, ulterior, recurs împotriva Oficiului german anti-cartel în faţa unui Tribunal care i-a dat câştig de cauză.

Verdictul de marți al celei mai înalte jurisdicţii germane infirmă decizia Tribunalului, aducând o înfrângere grupului american. Cazul se va întoarce acum la Înalta Curte regională din Dusseldorf pentru a primi decizia finală.

„Facebook nu autorizează posibilitatea de alegere”, a arătat preşedintele Curţii Federale, Peter Meier-Beck, justificând decizia, care se aplică cu efect imediat pentru Facebook, astfel încât compania trebuie să-şi revizuiască clauzele contractuale.

Justiţia germană a reproşat Facebook faptul că abuzează de poziţia sa dominantă, impunându-le clauze contractuale abuzive utilizatorilor diferitelor sale platforme. Autorităţile germane au impus, de asemenea, gigantului Facebook să solicite „acordul explicit” asupra anumitor clauze din partea celor în jur de 30 milioane de utilizatori din ţară.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.