În baza analizei Barometrului Opiniei Publice din 2008 până în 2019 și a sondajului „Percepţia avocaţilor cu privire la independenţa, eficienţa și responsabilitatea justiţiei din Republica Moldova”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic privind încrederea populației și avocaților în justiția din Republica Moldova.
Începând cu anul 2010, tendința generală a fost una de scădere a încrederii populației în justiție, cu scurte reveniri în preajma sau urmare a scrutinelor parlamentare din 2010, 2014, alegerii președinților Republicii Moldova din 2012, precum și urmare a schimbării guvernării în anul 2019.
Punctele minime de încredere în justiție în istoria măsurărilor au fost înregistrate pe fundalul crizelor politice din 2015-2016 și furtului miliardului din sistemul bancar, dezvăluit public în anul 2014.
Principalele concluzii privind încrederea în justiție în Republica Moldova sunt:
- Peste 6 ani de la demararea în 2011 a reformelor în justiție, încrederea în justiție era mai scăzută ca la începutul acestora, sugerând că reformele nu au avut efectul așteptat.
- Încrederea în justiție a crescut în preajma alegerilor și a schimbării guvernării în 2009 și 2019 și a scăzut considerabil după alegeri;
- Circa jumătate din cetățenii chestionați consideră că justiția tratează în mod egal justițiabilii, indiferent de gen și vârstă;
- Circa o treime din respondenți consideră că justiția se face egal indiferent de funcție, apartenență politică sau avere;
- Atât în 2018, cât și în 2019 circa 60% din cei chestionați nu erau siguri că judecătorii le vor face dreptate;
- Doar 29% din avocații chestionați în 2018 considerau că legea se aplică în mod egal faţă de toţi justiţiabilii;
- În 2018, doar 17% din avocați considerau că judecătorii sunt independenți şi 35% considerau că soluţiile judecătorilor sunt echitabile şi adoptate fără influenţe din exterior;
- Avocaţii consideră că soluțiile judecătorilor sunt cel mai des influenţate de politicieni, procurori, alți judecători și Consiliul Superior al Magistraturii.
Încrederea în justiție este determinată de următorii factori:
- Interdependența încrederii în justiție și încrederea în alte instituții ale statului. Dacă scade încrederea populației în tot ce înseamnă stat, se va reduce inevitabil și încrederea în justiție;
- Fonul mediatic în jurul justiției. Modul și volumul în care anumite evenimente legate de justiție sunt mediatizate la fel modelează percepția publicului. Cu cât mai des media difuzează subiecte legate de justiție, cu atât impactul asupra percepției publicului e de mai lungă durată.
- Experiența proprie sau a cercului social restrâns al cetățeanului. Experiența unei persoane care a fost parte la o cauză aflată pe rolul instanțelor de judecată, influențează puternic opinia acesteia despre justiție.Datele cu privire la încrederea joasă a populației cu privire la justiție ar trebui să determine sistemul judecătoresc și alți factori de decizie relevanți să ia măsuri urgente axate pe sporirea calității și echității actului de justiție.
Inforgraficul este elaborat în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat de CRJM și finanțat de Suedia și este disponibil în limba română și engleză. Opiniile exprimate aparțin CRJM și nu reflectă în mod necesar poziția Suediei.
Aflaţi mai mult despre Centrul de Resurse Juridice din Moldova, încrederea în justiție, Infografic
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.