Flux noutăţi

Se extinde utilizarea sistemului de videoconferință în instanțele judecătorești din Republica Moldova
25.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 25 iunie 2020, Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, E.S. Dereck J. Hogan, a informat, în cadrul unei conferințe de presă în regim online, că sistemul judecătoresc din Moldova va dispune de încă 25 de echipamente de videoconferință.

Astfel, până la sfârșitul lunii august 2020, echipamentele vor intra în dotarea sediilor secundare ale judecătoriilor. Donația este oferită de către Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă și completează cele 20 seturi oferite, anterior, de către Program, pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești.

E.S. Dereck J. Hogan: „Sunt mândru de rolul, pe care l-a jucat asistența din partea Statelor Unite în protejarea dreptului de acces la justiție, în Moldova. În timp ce alte țări doar acum s-au îndreptat spre tranziția la audieri la distanță, sistemul judiciar și penitenciar din Moldova au deja o experiență de peste un an de utilizare a videoconferinței. Este încurajator să vedem că Moldova folosește pe scară largă acest sistem, chiar și în perioada de urgență în sănătatea publică. Toți oamenii, fără excepție, trebuie să beneficieze de un proces rapid și echitabil, mai ales când se află în locuri de detenție.”

Fadei Nagacevschi, Ministrul Justiției: „Instituționalizarea și extinderea utilizării sistemelor de videoconferință reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Justiției, acest obiectiv fiind prevăzut și în proiectul Strategiei pentru Asigurarea Independenței și Integrității Sectorului Justiției (SAIISJ) 2020-2023, elaborat de Ministerul Justiției în comun cu partenerii de dezvoltare și societatea civilă. Astfel, ne propunem să asigurăm utilizarea aplicației de videoconferință în cauzele penale la nivelul întregului sistem judecătoresc precum și extinderea graduală a aplicării acesteia pentru examinarea și a altor categorii de cauze”.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.