Flux noutăţi

Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive în contextul crizei pandemice
26.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În data de 25.06.2020, a fost organizat un briefing de presă, prin intermediul căruia au fost comunicate rezultatele Ministerului Economiei și Infrastructurii în procesul reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător pe segmentul actelor permisive.

În anul 2018, cu suportul Băncii Mondiale, Ministerul Economiei și Infrastructurii a inițiat dezvoltarea Sistemului informațional automatizat pentru gestionarea și pentru eliberarea actelor permisive (SIA GEAP) – Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive.

„Agenții economici pot depune online, prin intermediul platformei servicii.gov.md, cererea de obținere a actului permisiv, pot achita online prin intermediul cardului corporativ costul serviciului și pot urmări etapa la care se află procesarea documentului – Ghișeul unic asigură transparența proceselor de eliberare a actelor permisive, reduce contactul agenților economici cu angajații entităților emitente, reduce numărul de proceduri și timpul pentru colectarea diverselor documente ce urmează a fi prezentate pentru obținerea unui act permisiv și respectiv, reduce costurile de operare, atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetul de stat”, a menționat Secretarul de Stat, Lilia Palii.

Astfel, de la lansarea sistemului până în luna iunie 2020, prin intermediul Ghișeului Unic:

-au fost depuse 48 de mii de solicitări și eliberate cca. 35 de mii de acte permisive;

-au fost depuse până în prezent cca. 10 mii de notificări, în domeniul semnalării în comerț, prin SIA GEAP;

-40% din totalul solicitărilor au fost depuse online;

– rata solicitărilor a crescut până la 76% în lunile martie-mai 2020, în contextul stării de urgență și-al limitării contactelor fizice.

În continuitate, pentru a promova depunerea în mod online a solicitărilor de acte permisive, s-a pus în discuție eliberarea unui cod de bare unic, generat electronic de sistem, care va permite citirea instantă de pe un dispozitiv mobil a informației incluse în documentul permisiv.

„Ne propunem  lansarea unui program amplu de informare a mediului de afaceri. În prezent lucrăm la integrarea Ghișeului Unic în sistemele de plăți electronice ale băncilor comerciale prin intermediul MPay – operațiunea va accelera considerabil procedura de plată și va reduce timpul de așteptare al agentului economic cu 1,5 zile pentru un act permisiv. De asemenea, este important ca toate instituțiile emitente a actelor permisive, să accepte utilizarea unui singur sistem informațional”, a susținut Secretarul de Stat, Lilia Palii.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.