Flux noutăţi

Persoanele fără adăpost – subiect de demers al Avocatului Poporului
22.08.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Avocatul Poporului a înaintat mai multe demersuri din urma analizei situației dificile în care se află o persoană fără adăpost în perioada pandemiei COVID-19, reflectată de instituțiile mass-media.

Prin efect demersurile au fost:

  • Adresate Primarului General al Capitalei, care inclusiv solicitau prezentarea unor informații cu privire la acțiunile întreprinse de la declararea pandemiei de COVID-19 pentru protecția persoanelor fără adăpost; numărul de oameni ai străzii care au beneficiat de asistența Primăriei municipiului Chișinău în perioada crizei sanitare, precum și al celor testați, confirmați pozitiv.
  • Adresate administrației IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfânta Treime”, prin intermediul cărora au fost solicitate informații despre starea de sănătate a persoanei vizate în reportajele televizate, precum și despre numărul de persoane fără adăpost care s-au adresat de la începutul crizei sanitare pentru acordarea asistenței medicale sau care au fost transportate de echipele de asistență medicală de urgență.

Avocatul Poporului a reiterat obligațiile asumate de Republica Moldova prin ratificarea Pactului Internațional pentru drepturi economice, sociale şi culturale: de a întreprinde acțiuni pro-active în vederea asigurării cetățenilor cu dreptul la adăpost.

Avocatul Poporului a semnalat: persoanelor din Moldova fără adăpost, frecvent, li se limitează în lanț mai multe drepturi – pentru această categorie socială, pandemia de COVID-19 înseamnă nu numai un risc pentru sănătate, dar şi pentru limitarea/reducerea bruscă a drepturilor lor şi a posibilităților de a-şi asigura minimul necesar.

Ombudsman a menționat, citând experți internaționali în domeniul drepturilor omului, pentru a asigura protecția celor care nu au/trăiesc în locuințe inadecvate, fiecare stat trebuie să ofere locuințe de urgență, să asigure cu asistența necesară persoanele afectate de virus şi să asigure izolarea acestora.

Autoritățile trebuie să se convingă: măsurile de izolare (de exemplu: interdicțiile de circulație) nu defavorizează pe nimeni în baza statutului de locuință; oferă acces egal la teste şi la îngrijiri medicale.

 


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.