Law Street

BERD consolidează securitatea energetică a Moldovei prin achiziționarea unui pachet de 25% din Vestmoldtransgaz. BERD asistată de GLADEI ȘI PARTENERII
28.08.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) consolidează securitatea energetică a Moldovei prin achiziționarea unui pachet de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor care operează nou-construita conductă de gaze Ungheni-Chișinău. BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorari de capital în Vestmoldtransgaz.

În acest proiect major pentru economia Moldovei, BERD a fost asistată local de BAA „Gladei și Partenerii” (Partener coordonator Roger Gladei, asociat senior Dan Nicoară, asociat Vlad Roibu) și K&L Gates LLP, în calitate de consilier englez. Vestmoldtransgaz a fost asistat de BAA „Țurcan Cazac”.

Roger Gladei

Roger Gladei

Av. Roger Gladei a oferit următorul comentariu pentru JURIDICE MOLDOVA: Un proiect strategic pentru țară în care am ajutat un partener strategic de-al biroului nostru, este exact ceea ce ne dorim ca și profesioniști și ne permite să credem că am pus umărul la creșterea securității energetice a statului.

Dan Nicoară

Dan Nicoară

Av. Dan Nicoară a menționat și el că: O tranzacție ce eclipsează anul 2020 atât din perspectivă juridică cât și a vizuinii energetice naționale. Mă bucur mult că în pragul celor 30 de ani de independență, Moldova poate privi cu încredere înspre rețeaua europeană de transport a gazelor naturale (ENTSOG). 

Menționăm că Vestmoldtransgaz a fost fondată în 2014, aceasta deține și administrează o rețea de conducte de gaze în vestul Moldovei și oferă servicii de transport a gazelor naturale. În 2018, Vestmoldtransgaz a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul de transport al gazelor naturale din România.

Conducta de gaze Ungheni-Chișinăum, cu o lungime de 120 km, va deveni în curând operațională și va finaliza conexiunea sistemelor de transport a gazelor din România și Moldova, prin conectarea capitalei Chișinău la interconectorul Iași-Ungheni.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară care depinde în proporție de 90% de importurile de energie, să-și diversifice sursele energetice. Ion Sterian, CEO al SNTGN Transgaz, a declarat următoarele într-un comunicat publicat pe site-ul oficial BERD: În luna martie a acestui an, Transgaz și BERD au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a sprijini investițiile în sectorul energetic românesc.

Tranzacția dintre BERD și Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz în Moldova, subliniază angajamentul BERD pentru parteneriatul său cu Transgaz și interesul său de a sprijini programul de investiții strategice Transgaz pentru dezvoltarea interconectării rețelelor de gaze naturale în regiune, ceea ce va duce la o mai bună siguranță și securitatea î domeniu aprovizionării, precum și diversificarea surselor de gaze naturale.

BERD a oferit sprijin Vestmoldtransgaz în ce privește componenta socială și de mediu în cadrul proiectului Ungheni-Chișinău, asigurându-se că cele mai înalte standarde au fost respectate. Suntem siguri că această tranzacție va contribui la dezvoltarea pe termen lung a sectorului de transport al gazelor naturale în Moldova. 

Alain Pilloux, vicepreședinte al BERD, a adăugat:Această conexiune va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor sale de alimentare cu gaz, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea cu succes a țării. Proiectul contribuie, de asemenea, la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură de gaze, cum ar fi conducta trans-adriatică și accesul la sursele de gaz de la depozitele europene centrale, și o leagă de depozitele de gaze din Marea Neagră. O integrare mai mare va aduce beneficii economice consumatorilor.

Construcția conductei de 90 de milioane de euro a fost, de asemenea, susținută de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și o investiție de capital de la Eurotransgaz.

BERD este cel mai important investitor instituțional din Moldova. De la începerea operațiunilor sale în țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiar, agroindustrial, energetic, de infrastructură și de producție al Moldovei.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.