Ajustarea sancţiunilor penale pentru infracţiunile de corupţie
14.09.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului Republicii Moldova din 10.09.2020, a fost votat în prima și a două lectură, cu majoritatea voturilor, proiectul de Lege privind ajustarea sancțiunilor penale pentru infracțiunile de corupţie, elaborat și promovat de către Ministerul Justiției.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr. 985/2002 a fost elaborat în vederea realizării acțiunii „Ajustarea sancțiunilor penale pentru infracțiunile de corupție” din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2019. Astfel că, acest proiect are drept scop operarea de modificări la prevederile Codului Penal în vederea transferării infracțiunilor de corupție din categoria infracțiunilor mai puțin grave în categoria infracțiunilor grave, ceea ce ar permite eficientizarea normelor penale și limitarea posibilităților de a aplica prevederile articolelor 55, 90 și 94 din Codul penal.

Totodată, temei pentru inițierea procesului de elaborare a proiectului de lege menționat, a servit acordul la nivel de experți dintre misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova privind programul de reforme economice, program care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova va obține acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari. Noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent și va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depășirea pandemiei COVID-19 și avansarea în implementarea unor reforme instituționale ambițioase.

Astfel, Codul penal al Republicii Moldova nr. 985/2002 va suporta următoarele intervenții:

  • Sancțiunile de la articolele 243 alin. (1), 326 alin. (1), și anume limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea urmează a fi majorată de la 5 ani la 6 ani, iar limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile de la articolele 3261 alin. (2) și 327. alin. (1) va fi majorată de la 3 ani la 6 ani.
  • Totodată, în vederea ajustării sancțiunilor, limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile de la articolele 326 alin. (2) și 327. alin. (2) va fi majorată de la 6 ani la 7 ani, iar limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile de la articolele 243 alin. (2), 326. alin. (3) și 327 alin. (3) va fi majorată de la 7 ani la 8 ani.
  • Reținem că articolele 326 alin. (1) și 327 alin.(1) vor fi excluse din conținutul alin. (1) al articolului 55 care prevede liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională, întrucât aceste infracțiuni nu mai cad sub incidența noțiunii de infracțiuni mai puțin grave.

Pentru consultarea detaliată a noilor modificări, accesați acest link.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.