Video Conferință ştiinţifică naţională cu participare internaţională cu genericul „Infracţiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa. Drept şi Criminologie”
La 25-26 martie 2021 s-a desfășurat Conferinţa ştiinţifică naţională cu participare internaţională cu genericul „Infracţiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa. Drept şi Criminologie”. Această manifestare ştiinţifică de anvergură a fost organizată de către Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Centrul de Cercetări în Științe penale al USM, Inspectoratul Național de Probațiune și Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ovidius” din Constanța (România). Evenimentul s-a înscris în ciclul conferințelor științifice de drept penal preconizate a fi organizate anual de către Departamentul Drept penal al Facultății de Drept – actuala fiind la prima ediție. Scopul acestei reuniuni științifice de o importanță necontestată l-a constituit discutarea problemelor şi a provocărilor ce stau în fața teoriei și practicii penale, precum și cunoaşterea şi examinarea aprofundată a acestor probleme și provocări, pe baza investigațiilor întreprinse de participanții la conferință.
În debutul conferinței, au prezentat mesaje de salut: dl Serghei Brînza, Decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova; dl Ianuș Erhan, Secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova; dna Silvia Stici, Șeful Cabinetului ministrului, Ministerul Justiției al Republicii Moldova; dl Andrei Iavorschi, Directorul Inspectoratului Național de Probațiune al Republicii Moldova; dl Adrian Stoica, Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative Universitatea „Ovidius” din Constanța, România; dl Valeriu Bujor, Rectorul Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată; dna Dorina Gurev, Șeful interimar al Departamentului Drept penal al Facultății de Drept a USM.
La rândul său, dl Adrian Stoica a consemnat: „Întotdeauna, o conferință științifică reprezintă un bun prilej de expunere și dezbatere pe marginea unor teme de interes teoretic și practic în domeniul ales de către organizatori, dar în același timp și bucuria revederii colegiale, mai ales în actualul context pandemic. Cu titlu preliminar, doresc să felicit inițiativa colegilor din cadrul Departamentului de Drept penal al Facultății de Drept a USM pentru ideea organizării conferinței științifice „Infracțiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa” și, de asemenea, să le mulțumesc în numele cadrelor didactice ale Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității Ovidius din Constanța, pentru oportunitatea acordată instituției noastre de a fi partenerii acestui eveniment. După cum se poate remarca, tema este deosebit de interesantă și numărul colegilor constănțeni înscriși cu diferite comunicări științifice este pe măsura acestui interes”.
În discursul său, dna Dorina Gurev a menționat: „Numărul impunător de participanți înregistrați mi-a accentuat convingerea că pentru aceste dimensiuni de cercetare există o multitudine de subiecte ce ridică mai multe semne de întrebare. De altfel, domeniul dreptului penal reprezintă pentru mine sfera de activitate prioritară de specializare în calitate de reprezentant al mediului academic, dar și în calitate de avocat, fapt care mă provoacă, cu perseverență să fortific eforturile tuturor cercetătorilor întru consolidarea științei dreptului penal și criminologic. Este salutabilă participarea invitaților din alte state (România, Ucraina și Federația Rusă) care au oferit un răspuns prompt şi pozitiv la invitația de a lua parte la conferință. Consider că schimbul reciproc de experiență de succes în domeniul dreptului penal va încununa evenimentul cu soluții frumoase și benefice. Mai mult, Conferința științifică națională cu participare internațională „Infracțiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa. Drept și Criminologie” a coincis cu aniversarea a 75 de ani ai Universității de Stat din Moldova, ceea ce îi oferă o dublă semnificație, nu doar cea de înaltă ținută științifică. Cu certitudine, prezentările participanților la acest eveniment vor contribui remarcabil la direcționarea politicii penale actuale, oferind recunoaşterea rezultatelor științifice. Am convingerea că acest fapt va contribui la dorința Dumneavoastră de a participa și la viitoarele ediții ale conferinței; or, Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a USM are drept obiectiv organizarea anuală a acesteia”.
La conferință s-au înregistrat 82 de participanți din Republica Moldova, România, Ucraina și Federația Rusă – reprezentanți ai mediului academic, practicieni din domeniu, doctoranzi, studenți. Salutăm prezența la conferință a reprezentanților: Universității „Ovidius” din Constanța, România; Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România; Universității din Craiova, România; Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România; Universității Naționale „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Ucraina; Universității Naționale din Zaporojie, Ucraina; Universității Federale din Kazan, Federația Rusă; Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologie, Chișinău, Republica Moldova; Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Chișinău, Republica Moldova; Institutului Național al Justiției, Chișinău, Republica Moldova; Universității de Studii Europene din Moldova, Chișinău, Republica Moldova; Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Chișinău, Republica Moldova; Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova; Universității de Stat din Moldova, Chișinău, Republica Moldova.
Au fost prezentate comunicări de o ținută științifică înaltă, axate pe subiecte de maximă importanță din domeniul dreptului penal, al dreptului execuțional penal, al criminologiei, al victimologiei, al dreptului procesual penal etc.
Participanții au reiterat, din diferite perspective, utilitatea organizării unor asemenea platforme de discuții și dezbateri. La rândul lor, organizatorii forului științific au anunţat că își doresc să pună bazele unei tradiții frumoase: organizarea anuală a conferinței cu acest generic, actuala fiind la prima ediție, în consonanță cu metamorfozele legislative recente, problemele practice și cu perspectivele în materie. De asemenea, se preconizează ca formatul conferinței să fie ridicat la cel de conferință internațională.
Vă mulțumim pentru interesul acordat evenimentului nostru și promitem să facem tot posibilul pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor dumneavoastră în următoarele ediții ale Conferinţei ştiinţifice cu genericul „Infracţiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa. Drept şi Criminologie”!