La 8 septembrie 2022 Domnul Lətif Hüseynov, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Azerbaijan a realizat o vizită la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Domnul Hüseynov, doctor în drept, până a fi numit în anul 2017 judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost Șef al Departamentului Drept Internațional al Universității din Azerbaijan; în perioada 2004-2015 a fost membru, ulterior Președinte al Comitetului pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante al Consiliului Europei (CPT) și membru al Comisiei de la Veneția (2003-2016).
Vizita a demarat cu întrevederea înaltului oaspete cu conducerea Facultății de Drept: Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Decanul Facultății de Drept; Svetlana Slusarenco, doctor în drept, conferențiar unviersitar, Directorul Școlii Doctorale Științe Juridice, Oleg Pantea, doctor în drept, conferențiar universitar, Prodecan al Facultății de Drept, Cristina Popovici, magistru în drept, lector universitar, Prodecană a Facultății de Drept și Olga Dorul, doctor în drept, conferențiar universitar la Departamentul Drept Internațional și European.
În cadrul întrevederii au fost punctate perspective de viitoare colaborări în vederea promovării drepturilor omului prin instruirea studenților Facultății de Drept, USM. Ulterior, Domnul Lətif Hüseynov a ținut o lecție publică privind activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului. La lecția destinată studenților anului IV (Ciclul I) ai Facultății de Drept, au asistat cadre didactice ale Departamentului Drept Internațional și European și Departamentului Drept privat.
În discursul său judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului a abordat activitatea Curții într-o perspectivă evolutivă, arătând care au fost realizările acesteia la fiecare etapă inclusiv au fost punctate provocările cu care se confruntă Curtea astăzi în organizarea activității sale. O atenție deosebită a fost dedicată subiectului independenței judecătorilor Curții și termenului examinării cauzelor deferite jurisdicției Curții Europene.
Domnul Hüseynov a ținut să dezvolte subiectele delicate aduse de reclamanți pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg printre ele numărându-se eutanasia, violența domestică, relele tratamente în context coercitiv etc.
Pe această cale Facultatea de Drept mulțumește Domnului Lətif Hüseynov pentru interesul manifestat față de instituția noastră și pentru prestația inedită în formarea studenților Facultății de Drept ai Universității de Stat din Moldova.
Aflaţi mai mult despre CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, Lətif Hüseynov
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.