Conferința de lansare a programului „Consolidarea Cercetării, Scrierii și Argumentării Juridice în Moldova”
08.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La 7 octombrie 2022, National Center for State Courts Williamsburg Sucursala Chișinău (NCSC Chișinău) a organizat conferința de lansare a programului „Consolidarea Cercetării, Scrierii și Argumentării Juridice în Moldova”, program finanțat de Biroul Justiție Penală și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA și a cărei perioadă de implementare este iunie 2021 – mai 2024.

Despre program: 
Scopul programului „Consolidarea Cercetării, Scrierii și Argumentării Juridice în Moldova” este elaborarea, introducerea în planul de învățământ și predarea la facultățile de drept a unui curs cu durata de două semestre privind cercetarea, scrierea și argumentarea juridică.
Până în acest moment, 6 universități au acceptat să participe la elaborarea conținutului cursului și predarea acestuia ca un curs opțional pentru studenți din anii 1, 2 și 3. Este vorba despre Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Academia „Ștefan cel Mare”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). Cursul respectiv (într-o versiune adaptată necesităților lor) va fi predat și în cadrul programului jurisprudență de la Colegiul „Alexei Mateevici”, care instruiește viitori grefieri.
Echipa NCSC Chișinău și cu doi profesori de la William and Mary Law School din SUA (Professors Jennifer Franklin și Jennifer Stevenson), deja au elaborat conținutul semestrului 1 al cursului și sunt în proces de elaborare a conținutului semestrului 2 al cursului. La fel, sunt în proces de elaborare materialele didactice necesare pentru predarea cursului (Manualul Profesorului, Ghidul Studentului, Ghidul Studentului privind Cercetarea, Analiza și Scrierea Juridică, precum și Manualul Profesorului privind Evaluarea Studenților).
USM, ULIM și USARB vor începe predarea semestrului 1 al cursului în această lună, iar ASEM, Academia „Ștefan cel Mare”, Universitatea de Stat din Comrat și Colegiul „Alexei Mateevici” vor începe predarea cursului din ianuarie 2023.
Simultan cu elaborarea conținutului cursului, noi oferim profesorilor, care vor preda acest curs, instruire în domeniul metodelor de predare focusate pe dezvoltarea capacităților studenților de a aplica cunoștințele teoretice acumulate, pe deprinderea (și consolidarea) abilităților de a cerceta, scrie și argumenta documente juridice.
Scopul principal al programului este de a le forma studenților care învață dreptul deprinderi de a face cercetare, de a scrie clar, concis și coerent, de a argumenta în scris și verbal opiniile lor și soluțiile pe care le propun la problemele juridice. Formarea și consolidarea unor astfel de cunoștințe și deprinderi îi vor ajuta să acceadă în profesiile juridice mai bine pregătiți și mai competenți.
Despre conferință:
Conferința a avut loc în sala Albastră a Muzeului Național de Istorie.
Prima sesiune de deschidere a conferinței (10.30-11.00) a cuprins discursuri succinte care vor fi focusate pe realizarea obiectivelor programului, precum și pe modul în care eforturile depuse în cadrul acestui program se încadrează în munca și eforturile depuse de instituțiile relevante pentru îmbunătățirea învățământului juridic superior, și a calității justiției. Sesiunea respectivă a inclus următorii vorbitori: Dna Mary Alexander, Șefa adjunctă interimară a misiunii, Ambasadei SUA în Republica Moldova; Dl Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării; Dl Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției; și dna Olesea Stamate, Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul RM.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat în discursul său importanța acestui curs pentru pregătirea cadrelor care vor activa în domeniul public. Astfel, dumnealui, a spus că există o necesitate stringentă pentru juriști care să poată întocmi, imediat după băncile facultăților de drept, acte administrative, procesuale și chiar și cele clasice de ordin civil.
Doamna Olesea Stamate, a rămas impresionat de conținutul cursului și a recunoscut că un asemenea curs aplicativ nu era predat când dumneaei și-a făcut studiile la Drept. Mai mult, comparând programele universitare de la Drept din cadrul universităților din Moldova cu cele de top din SUA, aceasta a afirmat că cursul este doar un prim pas pentru ajustarea programului, pentru ca acesta să devină mult mai practic și să înzestreze studenții instrumente utile încă din timpul facultății.

Cea de-a doua sesiune avut formatul unui dialog cu rectorii universităților și cu decanii facultăților de drept cu care se va coopera.

În acest sens, rectorii și decanii facultăților de drept și-au manifestat entuziasmul pentru apariția unui asemenea program și susținerea inițiativei organizatorilor și formatorilor.

JURIDICE MOLDOVA, la rândul său, consideră acest program unul inedit pentru studenții din Republica Moldova și vă va ține la curent cu dezvoltarea acestuia.




Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.