Sesizarea Curții Constituționale – Compendiu semnat de dr. Gheorghe Reniță
12.10.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Gheorghe Reniță

Dr. Gheorghe Reniță

Sesizarea Curții Constituționale, în special, pe calea excepției de neconstituționalitate reprezintă un mijloc eficient de apărare a drepturilor omului. Tot mai multe persoane își gasesc dreptatea la Curtea Constituțională.

Conștientizând acest fapt, am realizat o incursiune științifică destinată să faciliteze înțelegerea corectă a sesizării și, corelativ, a controlului exercitat de către Curtea Constituțională, făcând apel la doctrina juridică, la jurisprudența Curții Constituționale și la jurisprudența CEDO. Această lucrare urmărește să contribuie la dezvoltarea gândirii și culturii juridice axate pe respectarea drepturilor omului, drepturi care trebuie să fie practice și efective, nu teoretice și iluzorii. (Gheorghe Reniță, doctor în drept, lector universitar)

Această lucrare conține răspunsuri la problemele care au apărut în practică legate de sesizarea Curții Constituționale, în special, pe calea excepției de neconstituționalitate. Răspunsurile sunt oferite, în mod argumentat, prin prisma doctrinei juridice, jurisprudenței Curții Constituționale și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. (Aurel Băieșu, doctor habilitat în drept, profesor universitar)

Cartea dlui Gheorghe Reniță conține soluții la problemele care se pot ivi în contextul sesizării Curții Constituționale, astfel încât drepturile și libertățile fundamentale să fie garantate în mod practic și efectiv. Prin urmare, această lucrare reprezintă un instrument de lucru util atât pentru studenții, cât și mai ales pentru subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale. (Igor Dolea, doctor habilitat în drept, profesor universitar)

Această lucrarea reprezintă un suport metodologic important pentru studiul disciplinelor „Respectarea drepturilor omului în dreptul penal” și „Protecția constituțională a drepturilor omului”. Aceste discipline, predate de dl Gheorghe Reniță, fac parte din programele de masterat „Drept penal”, „Științe penale aplicative” și, respectiv, „Anticorupție” de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. (Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar)

Competența de a verifica dacă un act normativ, desigur, care poate constitui obiect al controlului de constituționalitate, este sau nu este constituțional aparține, în exclusivitate, Curții Constituționale. Astfel, oferirea unor îndrumări utile pentru sesizarea corectă a Curții Constituționale este binevenită și salutabilă.  (Serghei Țurcan, doctor în drept, conferențiar universitar).

Pentru procurare vă rugăm să accesați următorul link: https://cartier.md/libraria/drept/sesizarea-curtii-constitutionale/


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.