Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova

Discursurile ținute de Dr. hab. Serghei Brînza, Decanul Facultății de Drept, USM, în cadrul GALEI JMD 2023
21.12.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Discursul ținut de Dr. hab. Serghei Brînza, Decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, la deschiderea conferințelor organizate în cadrul Galei JMD 2023

Doamnelor și Domnilor,

Onorată Audiență

Vă adresez tuturor un cordial salut  în calitate de Decan al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, în cadrul acestui prestigios eveniment –  Gala Juridice Moldova.

În primul rând, doresc să exprim recunoștința noastră față de eforturile depuse de organizatori pentru a face posibilă această întâlnire de excepție.

De-a lungul anilor, am fost martorii creșterii și dezvoltării acestei platforme, care a devenit un centru vital pentru schimbul de idei și expertiză în domeniul juridic, menționez și colaborarea strânsă dintre Facultatea de Drept a USM și Juridice Moldova, precum și organizarea unor manifestări științifice importante, cum ar fi  Conferința JMD de drept civil: „Modernizarea Codului civil – fără cinci minute un an de la intrarea în vigoare”, Conferința Criminalitatea gulerelor albe și altele.

Ne aflăm astăzi aici pentru a discuta despre un subiect de o importanță crucială, un domeniu în plină expansiune care redefinește pe zi ce trece peisajul juridic – Inteligența Artificială.

Progresele din domenii precum procesarea limbajului natural, recunoașterea imaginilor și învățarea profundă au deschis noi orizonturi în ceea ce privește capacitatea sistemelor de a înțelege și răspunde la lumea din jur.

Inteligența artificială a devenit un motor crucial al progresului în domenii precum medicina, cercetarea științifică, industria manufacturieră și nu numai. Sistemele autonome, asistenții virtuali și analiza avansată a datelor au contribuit la eficientizarea proceselor și la descoperirea unor soluții inovatoare pentru provocările contemporane. Cu toate acestea, odată cu aceste avantaje, apar și provocări etice și sociale, cel mai notabil fiind legat de gestionarea datelor cu caracter personal, care pot fi utilizate și în vederea comiterii infracțiunilor.

Datele cu caracter personal reprezintă moneda de schimb a epocii digitale. Utilizatorii furnizează constant informații despre comportamentul lor, preferințe și stări de sănătate, alimentând algoritmii inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a dezvolta produse și servicii mai personalizate. Ultimele postări de pe rețele de socializare au inundat lumea virtuală cu imagini ale utilizatorilor, înfrumusețate prin Inteligența Artificială. Dar ce se ascunde în spatele acestor imagini, aparent inocente?  Cui aparține dreptul asupra imaginei? Unde acestea sunt salvate? De către cine mai pot fi utilizate? Acestea și multe alte întrebări sunt mai actuale ca niciodată.

Se atestă o  evoluție uluitoare în ceea ce privește  explorarea și înțelegerea profunzimilor Inteligenței Artificiale și implicațiilor acesteia în domeniul juridic. Astfel că, Uniunea Europeană este în proces de elaborare a unui cadru de reglementare în domeniul Inteligenței Artificiale, care este bazat pe riscuri, fiind identificate 4 categorii de riscuri. Un pas important în procesul de reglementare a Inteligenței Artificiale îl reprezintă identificarea unor obligații specifice pentru utilizatorii și furnizorii de aplicații cu risc ridicat. Republica Moldova urmează să se alinieze standardelor internaționale și regionale în ceea ce privește Inteligența Artificială, astfel că, subiectul de astăzi este unul foarte actual și sunt sigur că va genera discuții interesante.

Gestionarea responsabilă a datelor cu caracter personal este cheia pentru a asigura un echilibru între beneficiile aduse de Inteligența Artificială și protejarea drepturilor individuale. În absența unei abordări responsabile, riscul de abuzuri și încălcări ale confidențialității crește, amenințând încrederea în tehnologie și impactul său pozitiv asupra societății. Prin urmare, este imperativ să continuăm, să dezvoltăm inteligența artificială într-un mod etic și să stabilim standarde clare pentru utilizarea și protecția datelor cu caracter personal.

Eforturile noastre comune cu Juridice Moldova au dat naștere la o comunitate de gândire avansată, unde atât studenții, profesorii noștri, dar și profesioniști din diferite domenii au contribuit la dezvoltarea cunoștințelor și expertizei într-un domeniu extrem de dinamic. Prin organizarea acestei Gale Juridice, reiterăm angajamentul nostru ferm față de continuarea acestei colaborări și promovăm o dezbatere constructivă.

Împreună, putem modela schimbările și inovațiile necesare pentru a răspunde provocărilor viitorului.

Vă urez tuturor un eveniment plin de inovații, discuții stimulante, astfel ca să continuăm să explorăm împreună orizonturile nesfârșite ale cunoașterii și să construim împreună un viitor juridic sustenabil.

Discursul ținut de Dr. hab. Serghei Brînza, Decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, la deschiderea  Galei JMD 2023

Doamnelor și Domnilor.

Onorată Audiență,

Distinsă echipă JURIDICE MOLDOVA

Adresez tuturor un cordial SALUT la GALA JURIDICE MOLDOVA, scopul căreia este de a întruni într-un eveniment unic reprezentanții din profesiile juridice, organele decizionale ale țării, precum și mediul de afaceri. Fără îndoială, acest format al evenimentului, reprezintă un context favorabil pentru aprecierea profesioniștilor în domeniu, precum și pentru a lărgi orizonturile de cooperare științifică și profesională.

Este o onoare să vă fim astăzi alături, în calitate de parteneri academici – parteneriat care a fost încheiat  la 1 octombrie 2019. Îmi amintesc cu această ocazie că, în același an – mai exact în luna decembrie 2019, la invitația Domnului profesor, doctor, avocat Săvescu Andrei, Coordonator JURIDICE RO, am participat alături de mai mulți culegi de la Facultatea de Drept a USM  la GALA Juridice.ro, moment în care mi-am formulat aspirația și urarea  ca și Juridice Moldova să urmeze un  traseu similar de evoluție și iată-ne aici: la Prima Gală Juridice Moldova. Cu siguranță, unitatea JURIDICE MOLDOVA cu JURIDICE.ro ajută la consolidarea juriștilor nu doar în Moldova, ci și între cele două maluri ale Prutului. Ne-am convins și noi de aceasta, cu ocazia diverselor proiecte și evenimente organizate în comun cu colegii din România, cum ar fi, de exemplu, ședințele Consiliului comun al Facultății de Drept a Universității din București și al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova

Mă bucur, să remarc o prezență atât de reprezentativă din cadrul mediului academic și mediului profesional, parteneri ai Facultății de Drept a USM, colegi, studenți și foști absolvenți ai facultății noastre. Constat, fără falsă modestie, că Proiectul JURIDICE MOLDOVA are în calitate de co-fondatori și membri-activi – foști absolvenți ai Facultății de Drept a USM, iar unii dintre ei – deja actuali colegi de breaslă – din mediul academic.  Țin să-l nominalizez, în mod special, cu această ocazie, pe domnul Vlad Bercu și să-i mulțumesc pentru susținerea și devotamentul pe care îl manifestă constant față de Facultatea de Drept a USM și pentru că este cel care a intermediat parteneriatul valoros cu JURIDICE.

Valorificarea parteneriatului cu Juridice MOLDOVA a însemnat și înseamnă în continuare pentru Facultatea de Drept a USM:

  • creșterea vizibilității activităților facultății;
  • promovarea semnificativă a profesiilor juridice;
  • diseminarea rezultatelor activităților de cercetare din domeniul dreptului într-un spațiu extins;
  • susținerea mediului academic al Facultății de Drept a USM.

Incontestabil, aportul adus de JURIDICE.MD mediului academic și profesional este unul determinant în planul consolidării statului de drept și susținerii reformei justiției în Republica Moldova. 

Conținutul informațional regăsit pe portalul JURIDICE.MD reprezintă instrumente valoroase de interpretare pentru avocați, procurori, judecători, executori judecătorești și alți practicieni din domeniul dreptului. Calitatea acestor materiale nu se mai pune la îndoială operând prezumția celui mai înalt standard.

Ne-am convins deja și de faptul că evenimentele academice organizate de JURIDICE.md ori cu suportul JURIDICE.md depășesc de fiecare dată așteptările participanților și reprezintă izvoare de inspirație pentru profesioniștii dreptului. 

La rândul nostru, Facultatea de Drept a USM își exprimă și în continuare angajamentul de a susține platforma JURIDICE Moldova, contribuind astfel la dezvoltarea unei comunități juridice veritabile.

Avându-se în vedere cele menționate, urez întregii echipe Juridice MD să perseverați în continuare în promovarea în lumea dreptului a imperativului edificării unei societăți bazate pe cunoaștere.

Mulți ani înainte JURIDICE MOLDOVA!




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.