Încă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România la promovarea valorilor europene și la progresul științei și al culturii
31.05.2024 | JURIDICE MOLDOVA

La 22 mai 2024, o delegație a Academiei de Științe Juridice din România a efectuat o vizită la Universitatea de Stat din Moldova. Scopul vizitei a fost semnarea Acordului de colaborare între aceste două instituții în vederea promovării, sprijinirii și proiectării cercetării științifice, a dezvoltării învățământului superior și a culturii, precum și promovarea principiilor fundamentale ale statului de drept și ale democrației constituționale în societățile din România și din Republica Moldova.

Din delegația română au făcut parte personalități precum: prof. univ. dr. Bogdan Ciucă, președintele Academiei de Științe Juridice din România, prof. univ. dr. Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România, și prof. univ. dr. Gheorghe Buta, vicepreședintele Academiei de Științe Juridice din România. De asemenea, participă și alți membri importanți ai Academiei, cum ar fi prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, secretarul general al Academiei, prof. univ. dr. Viorel Roș, prof. univ. dr. Alexandru Țiclea, prof. univ. dr. Cristian Ionescu, și dr. Nicolae Cîrstea, fondator al Grupului Editorial Universul Juridic.

Vizita a început cu întrevederea delegației române cu reprezentanții Facultății de Drept: acad. prof. univ. dr. hab. Ion Guceac, conf. univ. dr. Stela Botnaru, prodecan, conf. univ. dr. hab. Rodica Ciobanu, director al Departamentului Drept Public, asist. univ. Doina Cuciurca și studenții – Raluca-Rusanda Donțu (an.IV) și Radu Vlas (an.III).

Dna conf. univ. dr. Stela Botnaru, prodecanul Facultății de Drept, a accentuat importanța colaborării interstatale în vederea promovării dreptului și a științelor juridice prin instruirea studenților, dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare la nivel național și internațional cu participarea membrilor lor, precum și a schimbului de specialiști în derulare unor programe, proiecte etc.

Discuții punctate au fost derulate pe marginea activității Laboratorului de Cercetări științifice „Drept Public Comparat și E-guvernare”, care prin intermediul cercetătorilor implicați a reușit în ultimii ani să realizeze cercetări importante în contextul actual în care în Republica Moldova au fost derulate reforme substanțiale în sistemul educațional și cel de cercetare.  Dna conf. univ., dr. hab. Rodica Ciobanu, director al Departamentului Drept Public a trecut în atenție prioritățile actuale ale cercetătorilor și cadrelor didactice, menționând relevanța cercetărilor complexe, sistemice, integrate și colaborative în știința juridică actuală. De asemenea, s-a referit la prioritățile actuale și posibilitățile de colaborare de viitor care pot fi inițiate chiar din ziua de astăzi, în special luându-se în considerare faptul că în cadrul Departamentului Drept Public astăzi va fi lansată lucrarea „Inteligența artificială azi. O perspectivă a dreptului, a drepturilor omului, a eticii și nu numai. Ediția a II-a revizuită și adăugită,” care  deschide un subiect extrem de actual și necesar a fi plasat în centrul  atenției comunității academice și nu numai.

Reliefarea apropierii intereselor științifică a generat discuții multiple cu privire la necesitatea conectivității celor două medii științifice (cea a Facultății de Drept, USM și a cea a Academiei de Științe Juridice).

Un eveniment marcant din cadrul acestei vizite a fost organizarea în cadrul Departamentului Drept Public lansarea monografiei „Inteligența artificială azi. O perspectivă a dreptului, a drepturilor omului, a eticii și nu numai. Ediția a II-a revizuită și adăugită,” autori Ovidiu Predescu și Ovidiu-Roland Predescu. În cadrul, discuțiilor s-au prezentat  opinii promovate de autori, cercetări și concluzii cu privire la modul în care schimbă IA societatea  de astăzi, și cea de mâine. Pe finele evenimentului de lansare a fost realizată și donație de carte, pentru biblioteca Facultății de Drept, astfel aceasta îmbogățindu-se cu valoroase titluri din domeniul dreptului constituțional.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.