În perioada 9–12 aprilie 2025, Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost epicentrul celei mai prestigioase competiții juridice din spațiul românesc: Hexagonul Facultăților de Drept. În buna tradiție a dreptului, unde uneori 2 + 2 pot face cinci, hexagonul nostru sfidează geometria clasică și se prezintă cu șapte laturi:
Facultatea de Drept a Universității din București;
Facultatea de Drept a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj;
Facultatea de Drept a Universității din Craiova;
Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu;
Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara (ordinea alfabetică după denumirea orașelor);
Invitată permanent: Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Parafrazându‑l pe Galileo Galilei: „Și totuși … se învârte sunt șapte.”
De la Triunghi la Hexagon (plus unu)
Pentru cei care nu au auzit de Hexagon, vă propun două lucruri: (1) reconsiderați-vă nivelul de entuziasm față de drept ca știință; (2) îngăduiți-mi să vă povestesc. Concursul a debutat sub forma unui Triunghi între primele trei facultăți de drept din România: București, Cluj și Iași. Dorința de perfecționare a transformat Triunghiul în Patrulater – odată cu intrarea Sibiului – apoi, prin aderarea Craiovei și Timișoarei, în Hexagon. Din 2014, figura a îmbrățișat și latura de peste Prut: Facultatea de Drept a USM.
Generații de profesori și studenți au întreținut spiritul colegial, promovând valorile învățământului juridic și cultivând excelența academică. În esență, Facultățile Hexagonului sunt un fel de Ivy League autohtonă: repere de rigoare și tradiție, pepiniere de juriști care modelează dreptul românesc.
Două planuri, o singură competiție
Competiția se desfășoară pe două fronturi:
- Planul academic: trei probe fundamentale – drept civil, drept penal și drept constituțional. Fiecare facultate trimite câte doi studenți pe disciplină, iar spețele sunt create de comisii specializate cu aceeași migală cu care un bijutier șlefuiește un diamant.
- Planul sportiv: șah, tenis de masă, streetball feminin și fotbal masculin, menite să întărească spiritul de echipă și fair‑play‑ul.
La final, echipa care adună cele mai multe puncte își adjudecă trofeul Hexagonului – o distincție care cântărește mult mai mult decât metalul din care e făcută.
Povestea mea cu Hexagonul
Am intrat prima dată în acest univers în 2018, alături de prietenul și colegul meu, av. dr. Vasile Soltan. Eram studenți și ne lăsam cuceriți de farmecul competiției – tot la Sibiu, de altfel. Anul acesta însă, profesorul Ion Crețu, mentorul echipei de drept civil a USM încă din 2014, mi-a încredințat onoarea de a‑i continua misiunea. I‑am acceptat rolul cu recunoștință și un dram de emoție rară chiar și pentru mine (cum ar confirma și soția mea: nu sunt cea mai emotivă și empatică persoană).
Nu sunt ușor de dezechilibrat emoțional: nici în sala de judecată, nici când țin un discurs la Gala JURIDICE MOLDOVA. Totuși, recunosc că am simțit fluturii aceia intestinali despre care se vorbește, fiindcă urma să mă întâlnesc cu niște minți extrem de agere în cadrul comisiei la proba de civil.
Maratonul spețelor
Pe 10 aprilie, comisia de civil – formată din:
București – drd. Cristian Cealera;
Cluj – asist. univ. dr. Dumitru Balea;
Timișoara – asist. univ. dr. Maximilian‑Andrei Druță;
Craiova – lect. univ. dr. Marieta Soreață;
Sibiu – asist. univ. dr. Iuliana Ciocan;
Iași – asist. univ. drd. Aura‑Elena Amironesei;
(nu uităm și de două persoane care, de asemenea, au participat în pregătirea echipelor: București – drd. Mircea Vasile | Timișoara – Bianca Mănoiu)
s‑a reunit pentru a concepe cele două spețe. Timp de zece ore am discutat cu o puritate academică rar întâlnită și am trecut ideile prin foc și pară, pentru a fi demne de studenții care se pregătiseră luni întregi.
În doar două ore, participanții au dat tot ce aveau mai bun. Apoi, până la 23:00, am finalizat baremul, iar în zorii zilei de 11 aprilie, la 05:00, lucrările erau corectate, punctajele atribuite și autorii au fost chemați la recunoașterea lucrărilor.
Felicitări echipei pregătite de Cristian Cealera și Mircea Vasile pentru locul I, lui Dumitru Balea pentru locul II și lui Maximilian Druță pentru locul III. Am citit lucrările câștigătoare cu un amestec de admirație și bucurie intelectuală: efortul studenților și al mentorilor lor a fost de-a dreptul titanic.
Pentru membrii comisiei de civil, vorba aia „sunteți cei mai tari„, iar eu deja pregătesc masa din partea gazdei, despre cea „academic” vorbesc – sigur.
Totodată, felicitări echipei din Moldova, formată din Dan Tartus și Irina Cojocaru, care pe lângă efortul depus în pregătire pentru Hexagon, au studiat o altă legislație care ține de tradiția franceză, ei fiind familiarizați cu civilistică moldovenească, care s-a inspirat în mare parte din tradiția germană. Ați fost formidabili!
Ce rămâne după aplauze: impactul real al competiției
„Hexagonul nu te schimbă doar la CV, ci la fibră.” – gândul care mi‑a rămas după ediția de anul acesta.
Prestigiul facultăților – ecoul unei tradiții
Faptul că aceste șapte facultăți se întâlnesc anual nu e un simplu detaliu logistic. Este dovada că învățământul juridic românesc are un nucleu de excelență recunoscut. Rezultatele de la Hexagon devin reper pentru viitoarele generații și un barometru al calității programelor de studiu. Pentru mine, să‑i văd pe studenți din București, Cluj sau Timișoara concurând umăr la umăr cu cei din Chișinău a fost un memento că dreptul se scrie și se rescrie prin dialog.
Privirea spre 2026
În discursul de închidere, decanul USM, prof. univ. dr. Sergiu Băieșu, a anunțat că ediția 2026 va avea loc la Chișinău, pentru a doua oară în istoria competiției. Inima mi s-a încălzit instantaneu: abia aștept să-i reîntâlnesc pe toți și să fim gazde cel puțin la fel de bune precum a fost Sibiul – mulțumiri speciale Iulianei Ciocan!
Chemare către studenții USM
Dragi studenți ai Facultății de Drept, USM, fiți pe fază când se vor anunța preselecțiile! Anul viitor intrăm în ring cu drepturi depline: atât la probele științifice, cât și la cele sportive. Hexagonul este o experiență unică – emoția și prietenia acestui concurs nu se uită niciodată. Șansa de a vă câștiga locul în elita juridică românească și de a demonstra că sunteți cei mai buni dintre cei mai buni este o chemare ce nu merită ignorată.
Vă invit să vă pregătiți codurile, să vă ascuțiți gândirea și să vă încălziți mușchii. Ne vedem la Chișinău în 2026 – șapte laturi, un singur vis: excelența juridică.