Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova

Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova – gazda celei de-a XII-a ediții a Proiectului „Autostrada de Drept”
18.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Astăzi, 18 noiembrie 2019, la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, a avut loc Sesiunea de deschidere a celei de a XII-a ediții a Proiectului „Autostrada de Drept”.

„Autostrada de Drept” se desfășoară în fiecare toamnă și primăvară în cadrul Facultății de Drept a USM – unica facultate de drept din Republica Moldova care găzduiește și favorizează acest proiect.

Obiectivul primar al evenimentului constă în asigurarea schimbului de experiență și de bune practici în domeniul învățământului juridic și practicii juridice, inclusiv familiarizarea studenților cu cultura și tradițiile locale a instituțiilor gazdă – parte a Proiectului „Autostrada de Drept”: centre universitare importante din România (București, Craiova, Cluj, Iași) și Republica Moldova (Chișinău).

Ediția a XII-a a Proiectului „Autostrada de Drept” a fost organizată de către Asociația Studenților în Drept în colaborare cu structurile studențești din România, cu sprijinul Facultății de Drept a USM și suportul partenerilor: BAA „Panțîru și Partenerii” și BAA „Tănase & Partenerii”.

În cadrul Sesiunii de deschidere a evenimentului au participat: reprezentanți ai administrației Facultății de

Drept a USM, cadre didactice, practicieni, formabili din cadrul facultății-gazdă, precum și din cadrul facultăților de drept din România.

Festivitatea a fost moderată de către Mihaela Urecheanu și Alexandru Hemei – studenți ai anului II a Facultății de Drept USM. Coordonatorii sesiunii au remarcat importanța Proiectului „Autostrada de Drept” pentru consolidarea cunoștinelor juridice a tinerilor studioși și au mulțumit gazdei evenimentului – Facultatea de Drept a USM pentru suportul acordat, precum și partenerilor: BAA „Panțâru și Partenerii” și BAA „Tănase & Partners”, pentru sprijinul considerabil în realizarea proiectelor tinerilor juriști.

Evenimentul a fost deschis de către Decanul Facultății de Drept a USM, domnul Serghei Brînza, doctor habilitat în drept, profesor universitar:

Mult stimați profesori,
Distinși practicieni,
Dragi studenți,
Stimați oaspeți din București, Cluj, Craiova, Iași
Distinsă asistență!

Sunt onorat să vă salut astăzi la Ediția a XII-a a Proiectului AUTOSTRADA DE DREPT – proiect
orientat spre asigurarea unui schimb cultural și academic între Facultatea de Drept din Chișinău, București, Craiova, Iași și Cluj.

În primul rând, țin să mă adresez oaspeților din România – participanți la acest proiect:

Bun venit la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Stimați invitați, vă asigur de sprijinul nostru fără rezerve în planul demarării eficiente a activităților planificate. Am convingerea că schimbul de experiență în care v-ați ancorat va fi unul de bun augur atât pentru dumneavoastră – cei din România, cât și pentru noi – cei care vom găzdui și prilejui activitățile din cadrul acestui proiect.

Cu această ocazie, vreau să mulțumesc administrației și cadrelor didactice de la facultățile corespondente din România – parte a Proiectului „Autostrada de Drept”, precum și profesorilor de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, pentru receptivitatea de a introduce și orienta studenții-oaspeți în specificul disciplinelor predate în instituțiile-gazdă.


Îmi exprim recunoștința pentru relațiile frumoase de cooperare pe care le avem cu colegii din România, atât pe plan educațional-științific, cât și managerial, dar și speranța de a dezvolta proiectele de cooperare existente și de a le multiplica.

Revenind la evenimentul de astăzi, țin să mulțumesc tuturor pentru contribuția adusă la buna desfășurare a Autostrăzii de Drept, Ediția a XII-a: organizatorilor, participanților, personalului academic, partenerilor și practicienilor – care ne-au demonstrat frecvent disponibilitatea de a familiariza tânăra generație cu specificul activității practice de jurist.

În mod special, vreau să evidențiez și aportul Asociației Studenților în Drept în inițierea și dezvoltarea diverselor proiecte de acest gen – proiecte pe care Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova le sprijină fără rezerve.

Pe această cale, dragi tineri studioși, vreau să salut spiritul de inițiativă pe care îl demonstrați, fiindcă participarea dumneavoastră constantă în diverse proiecte de mobilitate și schimb academic contribuie nu doar la aprofundarea cunoștințelor și dezvoltarea aptitudinilor în domeniul dreptului, dar și la formarea/consolidarea competențelor transversale, precum: creativitatea, proactivitatea, flexibilitatea, autonomia, capacitatea de a gestiona un proiect și de a obține rezultate.

Tocmai de aceea, apreciem interesul dumneavoastră de a cunoaște tehnicile de predare utilizate în diverse instituții de învățământ, cultura și tradițiile studenților facultăților de drept – parte a Proiectului „Autostrada de Drept”.

Nu în ultimul rând, vreau să încurajez studenții care ezită să se lanseze în proiecte și programe extracurriculare, remarcând că tocmai prin implicare și dedicație se ating cele mai frumoase rezultate profesionale. Or, există dovezi care denotă că implicarea tinerilor în procese decizionale și participative încă din timpul studenției constituie o premisă a angajării lor reușite pe piața muncii, după finalizarea studiilor.

Se vorbește, în mod frecvent, despre o inflație a „cadrelor” din domeniul dreptului, dar adevărul este că specialiștii de înaltă calificare sunt mereu la mare căutare. De aceea, dragi formabili, valorificați la maxim cunoștințele și competențele pe care le obțineți în aulele Facultății de Drept, dar nu vă limitați la ele și profitați de toate ofertele instituționale de formare profesională/dezvoltare personală, precum și de cele extrauniversitare.

În cele din urmă, îndemnul meu este să fiţi curajoşi, îndrăzneţi și inventivi, să nu vă fie frică să vă lansați ideile, chiar şi atunci când ele sunt contrare curentelor de gândire obișnuită, fiindcă schimbările viitoare din societate sunt în responsabilitatea dumneavoastră, speranța noastră de mâine.

Vă urez succes, forță creativă și rezultate remarcabile în toate activitățile pe care le desfășurați!

Totodată, Decanul Facultății de Drept, Domnul Serghei Brînza a felicitat tinerii formabili cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, care s-a sărbătorit pe 17 noiembrie, dorindu-le realizări frumoase pe traseul profesional, succese, fericire şi un viitor frumos. De asemenea, Dumnealui i-a îndemnat să profite din plin de perioada studenției și să savureze orice moment, dar și să se implice în diverse activităţi de dezvoltare personală și profesională, fiindcă ei sunt cei care pun temelia societății de mâine.

Cu un cuvânt de salut către cei prezenți au venit și prodecanii Facultății de Drept: Stela Botnaru, doctor în drept, conferențiar universitar și Veronica Mocanu, doctor în drept, conferențiar universitar.

În continuare, audiența a fost salutată de Anastasia Vutcariov, Președintele Autoguvernării Studenților a Universității de Stat din Moldova și Petru Moraru, Președintele Asociației Studenților în Drept, care au remarcat importanța schimbului de experiență și mobilitate pentru dezvoltarea profesională și personală a formabililor și au subliniat caracterul continuu și eficient a relațiilor de colaborare stabilite între studenții facultăților de drept de pe ambele maluri ale Prutului.

Publicului s-au adresat și șefii de departmente a Facultății de Drept: Andrei Negru, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Șef Departament Drept Public; Dorina Gurev, doctor în drept, lector universitar, Șef interimar Departament Drept Penal; Olga Dorul, doctor în drept, conferențiar universitar, Șef interimar Departament Drept Internațional și European; Aliona Chisari-Rurak, doctor în drept, lector universitar, Șef interimar Departament Drept Privat; Tatiana Vîzdoagă, doctor în drept, conferențiar universitar, Șef interimar Departament Drept Procedural.

Deopotrivă, reprezentanții partenerilor Proiectului BAA „Panțîru și Partenerii” și BAA „Tănase & Partenerii”, în particular: Marin Jalbă – avocat în cadrul BAA „Panțîru și Partenerii” și Alexandru Tănase, Iulia Sârbu – avocați în cadrul BAA „Tănase & Partenerii” au apreciat tradiția organizării bianuale a acestei manifestări și au asigurat participanții de suportul necesar în cadrul activităților ce urmează a fi demarate.

Pentru a destinde atmosfera și a consolida relațiile de prietenie dintre cei prezenți, în cadrul evenimentului au fost organizate jocuri interactive. Toți participanții au fost activi, au conversat între ei și au făcut schimb de opinii.

Sesiunea a fost încheiată de către coordonatorii festivității – Mihaela Urecheanu și Alexandru Hemei, care au mulțumit celor prezenți pentru sprijin, implicare și au urat suces tuturor participanților la proiect.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.