Drept civil

Highlights. Conferința JMD de Drept civil: Modernizarea Codului civil – fără cinci minute un an de la intrarea în vigoare
01.03.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 28 februarie 2020, a avut loc Conferința JMD de Drept civil: Modernizarea Codului civil – fără cinci minute un an de la intrarea în vigoare, care l-a avut în calitate de moderator pe domnul avocat, lector universitar Oleg Efrim. Conferința s-a desfășurat în incinta Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, numărul participanților depășind cifra de 150, printre aceștia numărându-se practicieni și teoreticieni notorii în domeniul dreptului: av. dr. prof. univ. Sergiu Băieșu, dr. hab. prof. univ. Aurel Băieșu, dr. Tatiana Tabuncic, av. Serghei Covali, av. Gheorghe Vlas, dr. Aliona Chisari-Rurak și alții.

Deschiderea Conferinței a fost inaugurată cu discursul domnului Decan prof. univ. dr. hab. Serghei Brînza, mesajul căruia poate fi lecturat accesând următorul link [mesajul Decanului].

Tocmai cu aportul valoros al JURIDICE MOLDOVA, care întotdeauna dă dovadă de profesionalism și flexibilitate, evenimentul de astăzi a devenit realizabil. De altfel, trebuie să constat cu satisfacție că orice proiect organizat de Facultatea de Drept cu aportul dumneavoastră, stimați parteneri, se caracterizează a fi reușit și de maximă utilitate – fapt pentru care vă mulțumim. (fragment din mesaj)

Tot în cadrul ceremoniei de deschidere, a fost transmis un mesaj de doamna Viorica Grecu, Director al Centrului de Instruire a Avocaților, care și-a manifestat entuziasmul pentru activitatea desfășurată de JURIDICE MOLDOVA alături de partenerii săi.

Nu în ultimul rând, moderatorul conferinței, av. Oleg Efrim, a menționat importanța desfășurării unor asemenea evenimente, îndeosebi în ceea ce privește conferințele având ca subiect Legea de modernizare a Codului civil: „în ce privește conferințe pe drept civil după intrarea în vigoare a legii de modernizare, nu cred că ar putea exista o inflație a acestor evenimente”. Munca pe care a depus-o domnul Efrim referitor la pregătirea și desfășurărea conferinței s-a oglindit perfect în fluiditatea cu care interacționa dumnealui cu speakerii și sinergia dintre vorbitori și public.

Speakerii conferinței au fost adevărați profesioniști ai dreptului și a fost o conferință care a avut ca scop elucidarea problemelor și soluțiilor. Din aceste considerente, vorbitorii și-au manifestat atât aprecierea față de legea de modernizare, cât și și-au expus opiniile critice la adresa anumitor instituții, existând o polemică sănătoasă.

Ordinea speakerilor a fost una „cronologică”, conform ordinii cărților din Codul civil, astfel:

1. Jud. conf. univ. dr. Gheorghe Mîțu: Termenul de executare obligațiilor — aplicarea noilor reglementări din Codul civil în practica judiciară;
2. Av. Andrei Rogac: Prejudiciul pentru pierderea șansei în Codul civil modernizat – o noua șansă pentru retitutio in integrum;
3. Notar conf. univ. dr. Elena Constantinescu: Opțiunea succesorală;
4. Av. lect. univ. Ion Căpățînă: Drept internațional privat: reflecții asupra unor reglementari din Codul civil;
5. Av. Dan Nicoară: Moldova, bun venit în Londra! Cinci răspunsuri de drept internațional privat.

O etapă apreciată de participanții la conferință au fost sesiunile de Q&A, care de cele mai multe ori puteau depăși durata expunerii speakerilor, ceea ce a permis oferirea unor răspunsuri bine punctate și găsirea unor soluții concrete la întrebările care îi măcinau pe participanți.

JURIDICE MOLDOVA își exprimă deosebită apreciere pentru:
– Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, pentru găzduirea acestui eveniment, precum și domnului Decan Serghei Brînza pentru implicare directă în cadrul parteneriatului;
– Centrului de Instruire a Avocaților și doamnei Director Viorica Grecu pentru colaborarea fructuoasă în ceea ce privește reformarea sistemului de instruire continuă a practicienilor din domeniul dreptului;
– Nu în ultimul rând, partenerilor JURIDICE MOLDOVA: GLADEI & PARTNERS; EFRIM ROȘCA ȘI ASOCIAȚII; COVALI Litigation & Arbitration; COBZAC & PARTNERS; VERNON DAVID; MAREȘ & MAREȘ, pentru suportul lor continuu.

De asemenea, vă învităm să participați și la următoarea conferință la care JURIDICE MOLDOVA are plăcerea de a fi partener: Conferința științifico-practică națională cu participare internațională „Insolvabilitatea: probleme, realități, perspective”.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.